Data de construcció |
1591-1604 | Descripció |
Es tracta d'un edifici singular, ja que després de moltes disputes entre església i municipi és de propietat municipal. Campanar exempt, octogonal, de 58 m. d´alçada i 29 de circumferència. La terrassa es remata amb un templet on es troben les campanes horàries. Es puja per escala de caragol de pedra com l´edifici. Conté 4 estàncies, sala del rellotge, presó de clergues, casa del campaner i sala de campanes.
En la presó hi ha el següent text:la PRESÓ
Pot ser una de les estances eixides de la modificació del projecte inicial. El 16 de febrer de 1596 decideixen que també es faça a la segona estança i dos dies després, el 18, veuen la necessitat d'instal·lar una reixa i l'encomanen. La presència de la reixa a la finestra i l'estructura de la porta, amb una petita portella de comunicació, no fan sinó confirmar el seu ús com a presó. Té una planta octogonal, amb una finestra amb reixa sobre la plaça major i un comú (o necessària) amb un canaló que connecta fora. Tot i que, des de finals del XIX, aquesta sala rep el nom de presó dels capellans, fins ara no s'ha trobat cap constància documental que confirme la presència de cap condemnat.
Sols la menció de Peyrats (1894) d'una inscripció d'un comdemnat, és l'únic testimoni que podem aportar. La inscripció deia "Ego aute(m) innocentia mea, / Ingressus sum. / Redime Me / Et miserere mei / En 27 de diciembre de 1817."
Desgraciadament, els versos no es poden veure perquè coincidien en la seua ubicació amb una pintura de la sagrada família que ha aparegut en la restauració de 2000-01 i és la que ara es pot contemplar.
Cal remarcar que amb la restauració ha quedat al descobert l'estructura d'una primera portalada d'accés al reservat. L'arc de mig punt que emmarca la porta apareix modificat per la posterior construcció de la canal de les batalleres que connectaven el rellotge amb les campanes.
En la casa el campaner hi ha el següent cartell:VIVENDA del / CAMPANER
La tercera estança és coneguda com a casa del campaner. Tenim notícia que al més de novembre de 1595 s'acorda fer el comú (o necessària) i una pica que servira d'urinari (Traver 1958) i connectar-les per "una canonada de cadufos" per al campaner i altres persones que allà es troben. No les degueren fer perquè la restauració no les ha fetes visibles. Cal pensar doncs, que, quan un campaner i la seua família han viscut al campanar, han ocupat aquesta habitació i la inferior que alhora fa de presó; si més no, açò és el que han fet els darrers campaners al llarg del segle XX.
El sostre és de volta de morter, com les de totes les sales inferiors. Crida l'atenció que la clau de la volta està ocupada per una peça de fusta amb sis perforacions que tenen la funció de fer passar les cordes per tocar les campanes sense necessitar pujar a la sala de campanes.
Així mateix, s'ha situat un petit rellotge de sol per orientar el campaner a l'hora de fer els tocs, generalment el toc d'alba, donat que aquesta hora, sobre tot al ple de l'hivern, no convidaria a deixar la companyia de les flassades.
Sense que tinguem notícia de quan ho van fe, apareixen en aquesta sala un armari, unes posts i unes bancades fetes d'obra per facilitar l'habitabilitat del lloc. La restauració les ha respectades i ha refet la decoració amb sanefes fetes amb trepes originals.
És l'únic campanar de la Cocatedral de Santa Maria (ja que les tres campanes que posseeix el temple estan emmagatzemades i fora de tot ús).
En la terrassa hi ha una sèrie de tapons de pedra, que cobreixen els forats verticals utilitzats per pujar i baixar les campanes. | Protecció |
Codi: - 51 - -
Registre:
Categoria: 51 Monument
Nom: Torre Campanar El Fadri
Comunitat Autònoma: C. Valenciana
Província: Castelló
Municipi: Castelló de la Plana
Data d'incoació: 06-08-1984
BOE d'incoació: 17-09-1984
Tramitació: INCOAT
Matís: CASTELLS
Font: Ministeri de Cultura (2004) | Graffitti |
En la porta d'accés des del carrer hi ha un petit àngel, refet en la restauració, amb una cartel·la en la qual posa "AИY / I78O".
La inscripció commemorativa que hi ha a la porta diu
escrita en llatí i traduïda diu: " La que desde tiempo inmemorial estaba imperfecta el senado consulto decidió acabar el año de la redención de 1591 terminándose por fin el año 1604 reinando Felipe 3º siendo jurado de nobles Jerónimo Miquel y de ciudadanos narciso Feliu Gaspar Brunell y Francisco Navarro administrando los fondos públicos Miguel Jaime Serra y llevando la obra Jerónimo Jover Dr. en derecho y Miguel Giner".
En l'antiga caixa de senyals per als incendis de l'esquerra posa: "Campanar / de / Castelló / Segle XVII / # / Horari de / Visites / De dilluns / a divendres / a les 12 h. / # / Visites / Concertades / Telefoneu al / 964227556 / de 9 a 14 h."
En el exterior del campanar hi ha diversos grafits en mangra, que s'han recuperat arran de la restauració de la torre. Es tracta d'inscripcions relativament efímeres, de caràcter oficial, per celebrar diversos esdeveniments reals.
També s'han recuperat, diversos grafits del campanar, parcialment degut a les limitacions pressupostàries de la restauració. Entre ells un soldat o unes imatges religioses.
En la porta de cada sala s'ha instal·lat un grafit institucional, és a dir el nom formal de la sala. Així "La Sala / del Rellotge", "La Presó", "La Vivenda / del Campaner", "La Sala / de les Campanes".
En la clau de l'escala, en l'accés a la terrassa, hi ha un anagrama de Jesús "IHS / I6O4". | Estat anterior |
En els anys huitanta començaren a substituir les truges de fusta, de forma peculiar (dissenyades per un enginyer municipal) per altres de ferro de MANCLÚS, preparades amb roda de volteig, tot i que de toc manual. Durant el canvi de truges, algunes campanes menors foren instal•lades en finestres diferents de les que ocupaven anteriorment.
Els tocs eren realitzats per un funcionari municipal, fill de l'anterior campaner.
Igualment es va substituir el rellotge mecànic per un ordinador BODET i tres electromalls, disposats de manera aparent i sense respectar els valors del monument. | Estat actual |
En 2007 les campanes estan restaurades i reordenades, ocupant el lloc original. Disposen totes de truja de fusta i es voltegen i repiquen manualment. El coordinador dels tocs és un funcionari municipal, gendre de l'anterior campaner.
| Tocs tradicionals de campanes |
En la casa del campaner hi ha encara dues cordes, que pengen d'uns forats del centre del sostre, que facilitaven la tasca dels campaners, evitant pujar un pis més per alguns tocs senzills i quotidians. | Tocs actuals de campanes |
Les campanes menors del rellotge toquen mitjançant sengles electromalls, mentre que la major de les hores ha recuperat el mall extern original, que es mogut per una sèrie de cables que arriben fins a la sala del rellotge, on hi ha un nou ordinador BTE4 de BODET, posat dins l'armari del rellotge mecànic (que roman parat, tot i que netejat). | Visites als campanars |
La pujada al popular "Fadrí" es realitza, únicament, durant les festes de la Madalena, en març, de forma regular, i sota l'organització de la Colla "El Pitxaví". És possible la visita qualsevol dia a les 12 o bé concertant prèviament amb l'Ajuntament de Castelló, titular del Campanar. L'accés serà guiat pel campaner municipal. La visita és gratuïta
Durant els tocs manuals de campanes, la torre queda tancada al públic, descartant així una important difusió. | Intervencions |
En els anys huitanta foren substituïts alguns dels jous de fusta per altres de ferro, tot i mantenint els tocs manuals. Els treballs foren realitzats per SALVADOR MANCLÚS de València.
Cap a 1988 el rellotge mecànic fou substituït per un ordinador, possiblement el mateix existent BTE4, instal·lat per un rellotger local, el qual va instal·lar una estructura metàl·lica en la terrassa per ubicar els electromalls.
A partir de 1998 la Generalitat Valenciana va encetar un procés de restauració global de l'antic "Campanar de la Vila". Una de les primeres actuacions fou la restauració de les campanes de la sala inferior, recuperant els llocs originals i mantenint els tocs exclusivament manuals. Els treballs foren realitzats per INDUSTRIAS MANCLÚS, S. C. V., una cooperativa successora de l'anterior empresa, però amb una forma de treball més adaptada als temps actuals.
Durant la restauració del Campanar, cap a 2000, es va actuar en les campanes del rellotge, substituint l'estructura interna de ferro de la qual penjaven les dues menors, per unes bigues de fusta, i recuperant el toc original de la campana de les hores. Els treballs foren realitzats per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. | Actuacions urgents |
L'actuació més urgent passa pel manteniment de les campanes, tant les del rellotge (les dels quarts estan mig soltes) com les de voltejar, especialment la Maria, també solta.
Igualment els cables de seguretat dels batalls han de ser fixats, de manera que si es trencaren, quedaren retinguts. Cal recordar que la primera vegada que vam vore un batall trencat i assegurat pels cables va ser precisament en aquest campanar. | Propostes |
Les propostes d'actuació passen per dos fronts complementaris: l'organització d'un grup estable de campaners i la homogeneïtzació de les campanes, per a un toc manual. | AutorsESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO; Juan Ignacio (27-06-1989) MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-11-1999) MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (10-04-2000) ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (31-08-2007) |