Restauració de les campanes de la Vila

El Joc de campanes

Es composa de 8 peces, en conjunt restaurades, que presenten les següents característiques.

A més tenim les campanes horàries a la llanterna del campanar, amb l'important campana de les hores, laTàfol (1604),i les 2 campanes dels quarts, Anna (1921) i Lledó (1939).

Del joc antic de campanes tan sols conservem la Maria, amb la campaneta també històrica Doloretes que prové d'una ermita enderrocada. La resta de campanes varen ser reconstruïdes en 1939, després de la seua destrucció durant la guerra civil, formant un joc de campanes harmoniós i coherent.

La Restauració

La instal·lació de les campanes sempre havien presentat les truges de fusta tradicionals, de les quals encara conservem les de les campanes Vicent i Joaquima, la resta havien segut substituïdes per les truges de ferro típiques de l'electrificació dels anys 60-70 amb un excessiu equilibri.

Així s'ha optat per recuperar les instal·lacions tradicionals, es a dir les truges o contrapesos de fusta, per motius acÚstics, ja que les campanes vibren aïllades de la fàbrica del campanar, i roden amb major força, augmentant la sonoritat tot i disminuint el risc de trencament.

Els treballs s'han realitzat en 2 fases, quedant així restaurades en conjunt les 8 campanes manuals que conté este campanar.

A la 1ª fase, finançada per l'Ajuntament de Castelló, es van restaurar 4 campanes, entre elles la Maria de 1789. Ara en esta 2ª fase, es restauren les altres quatre, entre les quals estan les 2 majors. Ha estat finançada íntegrament per la Direcció General de Patrimoni Artístic, amb un pressupost de 3.800.000 pta, estant encarregada de les obres la empresa Cooperativa Industrias ManclÚs de València. La intervenció darrera ha consistit, en restaurar les truges originals de fusta de la Vicent i la Joaquima, més el instal·lar de noves a les campanes Cristina, Jaume i àngel.

Quedant així tot el joc de campanes del Campanar de la Vila o "Torre del Fadrí", restaurades, recuperant les sues instal·lacions tradicionals per poder executar els tocs manuals com sempre s'han tocat en este campanar.

Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA
Generalitat Valenciana
(22/03/1999)
 • CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Generalitat Valenciana (1999)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF