Llàstima no hi foren més


De segur és ben coneguda de tots aquells que em seguiu en aquest blog la meua estima i il•lusió per tot allò que directa o indirectament té a veure amb el campanar de la Vila, amb el campanar del meu poble, amb el Fadrí. És veritat que m'agrada conéixer i aprofundir cada vegada que puc una mica més en la seua història, en descobrir nous racons, en contemplar Castelló des del més amunt de la seua terrassa i, cada vegada que puc, a la mínima, trobe una excusa per pujar-hi. També tinc la sort de comptar amb l'amistat de Fabio Gimenez, el campaner municipal, al que mai estaré prou agraït per les facilitats que posa en ajudar-me a complir els meus somnis, sempre disposat a col•laborar i fent-me confident de moltes de les anècdotes que ell viu, dia a dia, per la seua condició de vigilant del monument. Tot i això, no sóc un expert en campanes, ni menys encara en tocs. De tota la tasca del campaner aquesta, la de ser coneixedor i poder realitzar els diferents tocs, és la que més admire, i reconec que em dona fins i tot una certa enveja.

Tocar les 8 campanes de la sala principal del nostre campanar no és tasca fàcil, ni tampoc d'una sola persona, doncs aquestes es toquen de manera tradicional, és a dir manualment. Cap campana de volteig del nostre campanar està electrificada. Per això, quasi tots els grans campanars dels pobles del País, començant pel de la catedral de València i passant pels de Sogorb, Sagunt o Vila-real, tenen “colles de campaners” que, a més a més de recuperar la tradició de tocar les campanes manualment, la seua estima envers les campanes i els seus campanars, els porta a l'estudi, la investigació, la conservació i els seguiment de les restauracions. Hui, dia gran a Castelló, commemoratiu del 89é aniversari de la Coronació de la Verge del Lledó, el campanar havia de tenir un protagonisme especial. No hi ha massa dies al llarg de l'any d'aquesta envergadura: al Nadal, a la Magdalena, al Corpus o, com ara a les Festes de LLedó. Sabedor de la importància del dia, li he demanat a Fabio em deixara pujar aquest matí a contemplar “el vol” des de la sala de campanes. Tota una experiència que tot i resultar impressionant, m'ha deixat una mica de mal regust de boca, doncs el vol no ha tingut tota l'espectacularitat que es mereixia l'ocasió.


Quin direu ha estat el motiu? A Castelló, tot i tenir ara ja les campanes ben conservades i amb una grandiosa sonoritat, no disposem de gremi de campaners; no disposem d'un grup nombrós de persones que ajuden a Fabio en aquest menester; i no estan aquestes persones no perquè no hi haja “voluntaris”, gent amb interés i predisposició a dedicar part del seu temps d'oci per aprendre a realitzar els diferents tocs, si més no perquè, l'ajuntament fa molt de temps, no promou accions per “recaptar” aficionats, i així, en dies com avui, que per la solemnitat de la festa haurien de voltejar totes les campanes, només 4 persones han realitzat els tocs, de manera que era materialment impossible que entre les 4, -tot i que puc donar fe, en moments semblava que es multiplicaven-, pogueren fer sonar a l'uníson totes les campanes del fadrí. Senyor Bataller, no fa massa mesos, crec recordar allà per l'inici de l'any Vosté ens anunciava amb orgull a tot el veïnat que el “toc manual de campanes” del nostre campanar assolia la categoria de BICI, Be d'Interés Cultural Immaterial, i que “les veus de les campanes havien estat i havien de seguir sent el mitjà d'expressió més immediat al servei de tots els castellonencs”. Cal per fer-ho possible i com a mesura inicial augmentar el nombre d'ajudants del campaner municipal en moments claus com el d'avui. Que les seues paraules es convertisquen en fets és el que espere.

Senyor Sales regidor de Cultura, estarà Vosté d'acord en mi que cal fer alguna cosa i cal fer-la ja perquè aquesta tradició cultural centenària no desaparega. Si legalment es necessita alguna actuació, per allò de la seguretat dels "voltejadors", doncs mamprenga-la no fos cas que arribe algun dia en què el volteig general de campanes quede reduït al so d'una sola d'elles, amb la tasca d'un sol home, el campaner municipal. De moment i per si de cas tardem a tornar a sentir un grandiós vol, ací us deixe un enllaç per escoltar el que hui, 89 aniversari de la coronació de la Verge del Lledó, 4 esforçats campaners han fet al nostre poble: Vol de campanes Campanar de Castelló

Blog "Drosi del Raval" (04-05-2013)

 • Campanar de la Vila - CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE CASTELLÓ (CASTELLÓ DE LA PLANA) : Tocs i altres activitats
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Blog "Drosi del Raval" (2013)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-09-2022
  Convertir a PDF