Inventari de Campanes

Parròquia de l'Anunciació - ALDAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 935)Data de construcció XVII-XVIII
Descripció Junt a la capçalera del temple, s'alça l'ampla torre construida amb taulell i mamposteria com la resta de l´edifici. La terrassa, rematada per una barana amb boles renaixentistes, no presenta edícul o llinterna, sols un xicotet montícul. Al cos de les campanes trobem dos finestres per cada costat i una interessant volta de rajola i escala de caragol d'accés.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti En les finestres Est i Oest de la penúltima sala del campanar trobem dos grafits que semblen estar fets amb la mateixa pintura de color rogenc, i que per tant podem suposar que es feren a la vegada. Aquestos, afortunadament conservats durant la restauració del campanar són sens dubte antics. Tot i que en el que recau cap a la façana del temple solament estan representats una creu amb pedestal i l'inscripció "IHS" baix d'ella, al que recau al costat de la plaça, d'estructura poc clara, apareixen repetits de forma desordenada els números 1, 5, 8 i 9, trobem certs elements aparentment sense sentit, una paraula sense desxifrar i la paraula "mare" envoltada per un rectangle a l'igual que l'anterior i al centre apareix l'any 1589, que en cas de ser la data d'ambdos grafits els convertiria en elements vertaderament valuosos.
Finalment, a la sala de campanes trobem un altre grafit modern un poc desdibuixat al costat del motor de la campana mitjana, fet amb la que sembla la mateixa pintura en la que han sigut pintades les trujes de ferro de les campanes.
Estat actual El campanar es troba en un bon estat de conservació. Tot i això, cal assenyalar que a la sala de campanes s'han anat acumulant a un racó deixalles d'antigues instal·lacions del campanar i les campanes (vidres, ferratges, batalls, motors, etc) fins arribar a una quantitat preocupant que ocupa quasi mitja finestra de la campana (3) i part de la de la campana major. A més, a la mateixa sala s'han conservat de manera innecessària les antigues instal·lacions del mall de les campanes que a l'igual que les deixalles anteriors caldria eliminar per a la òptima conservació del campanar.

Durant el 2013, l'any de la visita de la Mare de Déu dels Desemparats a la població, han sigut documentats dos grans cobertors del Crist dels Necessitats i de la Mare de Déu als costats Est i Nord del campanar respectivament. El diumenge 17 de novembre del mateix any les sis campanes han sigut tocades manualment pels Campaners de la Catedral de València durant l'última jornada de la visita de la Mare de Déu.
Tocs actuals de campanes Repics i vols exclusivament automàtics que no s'ajusten als tradicionals. La campana menor repica i volteja junt a la resta del conjunt quan no deuria fer-ho al tractar-se de la campana de senyals.
Intervencions Durant la restauració del campanar dels anys 1990 les sales primitives del campanar sembla que van ser derruïdes per ser substituïdes per les actuals i l'espadanya a la terrassa on es trobava la campana de senyals (des d'aleshores inclosa al conjunt litúrgic) va ser eliminada per motius de pes.
Notes No hi ha maquinaria mecànica de rellotge. Hi ha un modern, en una esfera que sols té les saetes i els números, molt discreta.
Autors
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (28-03-2013)
 • Matraca
  A la finestra del costat de la campana major que dona cap a la porta principal del temple es troba la matraca. Es tracta d'una matraca moderna i en un regular estat de conservació, especialment en la seua part exterior on la fusta esta podrida i ha perdut les dues fustetes on percuteixen els martells per no fer-la malbé. Presenta dos martells per aspa i un cigonyal per tocar-la manualment. Després d'anys inutilitzada ha tornat a ser tocada manualment al Tridu Pasqual de l'any 2013.

   

  Rogle, roda de campanes
  A la sagristia existeix un rogle en ús, penjat d'una estructura metàl·lica i format per 16 campanetes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
  PARROQUIA DE LA ANUNCIACIÓN - ALDAIARestauración total del campanario1985
  LLOP i BAYO, FrancescRecord de la benedicció de la nova campana "L'Encarnació" - Parròquia de L’Anunciació – Aldaia2002
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAConcert de campanes al campanar de Nostra Senyora de l´Anunciació d´Aldaia (25-11-2006)2006
  El TorrentíEl campanario de Aldaia abre un ciclo de conciertos de campanas2006
  El TorrentíLos campanarios de l´Horta Sud en concierto2006
  PANORAMA ACTUALEl Museu de l´Horta Sud inicia un ciclo de conciertos con campanas2006
  SARRIÓ ANDRÉS, PauTocs a Aldaia per la visita de la Mare de Déu dels Desemparats2013
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
  134 Fotos
  Calendari de tocs manuals de campanes

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 04-12-2017

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sants Abdó i Senent (refosa)1643
  Sants Abdó i Senent (refosa) 1651
  Maria (refosa)1637

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  CampanarMaria, "la senyalera" (0)1750 ca.3321
  CampanarL'Encarnació (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20024346
  CampanarMaria del Carme, "la xicoteta" (2)ROSAS, VICENTE DOMINGO188760125
  CampanarSants de la Pedra (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194579285
  CampanarSanta Bàrbara (4)MARCO ROSAS, JOSÉ187399562
  CampanarMaria Victòria Lluïsa, la "grossa" (5)GARCÍA1785116904
  SagristiaCampaneta d'eixida a missa (00)1943162

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Desaparegut Parat

  AutorsMAMIAS
  Empresa de mantenimentERACSON S. L.
  Data de construcció 2000
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 04-02-2015
  2 Fotos

  Ordinador (2)

  Existent En marxa

  AutorsCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentERACSON S. L.
  Data de construcció 2006ca
  Descripció A la sagristia existeix un ordinador APOLLO II per al control de tots els tocs automàtics.
  Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
  Actualització 04-04-2013
  1 Fotos


 • ALDAIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-02-2023
  Convertir a PDF