L'Encarnació (1) - Parròquia de l'Anunciació - ALDAIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4835)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Campanar
  Diàmetre 43
  Altura del bronze 31
  Vora 4.5
  Pes aproximat 46
  FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
  Any fosa 2002
  Descripció La campana compta al terç amb una senzilla inscripció en valencià, on s'indica la seua advocació: "L'ENCARNACIÓ". A continuació, al mig peu, un text en llatí amb algunes abreviacions fa referència a l'any de la fosa de la campana, així com als seus benefactors: "IN MEMORIAM FAMILIA ANDRÉS - FERRANDIS A. D. 2002". Una inscripció que, sencera, seria: "IN MEMORIAM FAMILIA ANDRÉS - FERRANDIS ANNO DOMINI 2002", és a dir, "En memòria de la família Andrés-Ferrandis. Any del Senyor 2002".
  Terç (T) (Dos cordons)
  (06) "L'ENCARNACIÓ"
  (Dos cordons)
  (Senefa de triangles)
  Mig (M) (00) (Creu)
  (06) "IN MEMORIAM FAMILIA / ANDRÉS - FERRANDIS / A. D. 2002"
  Mig peu (MP) (Cinc cordons)
  Tocs actuals de campanes Durant la nova programació de l'ordinador va prendre's la determinació d'excloure dels repics les dos campanes menors, en primera instància fruit de la seua reduïda grandària, però especialment amb l'objectiu d'apropar-se a la tradició local. A petició de la parròquia, diàriament, després de les batallades de l'Àngelus, la campana realitza un breu volteig. Així mateix, el bronze participa com a campana menor a tots els voltejos que s'han programat.
  Truja Truja de fusta de perfil valencià, obra de l'empresa Industrias Manclús S.L.L. (Rafelbunyol).
  Estat original La campana fou fosa als primers mesos de 2002 als tallers dels Hermanos Portilla, a Gajano (Cantàbria). En eixir dels forns, l'instrument fou tornejat interiorment per afinar-lo amb un Si com a nota, que segons fonts parroquials, faria referència al "sí" de Maria a Déu en el moment de l'Anunciació. El bronze es convertia, així, en una de les primeres campanes tornejades que eixien dels tallers dels Portilla. Després de la seua fosa, l'instrument va ser proveït d'una truja de fusta, per part de l'empresa valenciana Industrias Manclús S.L.L. de Rafelbunyol, que potser, seria també l'encarregada d'instal·lar la campana al seu finestral i de dotar-la d'un motor de volteig per impulsos i d'un electromall. La campana fou beneïda al presbiteri de la parròquia durant l'eucaristia del 10 de març del 2002. Amb motiu de la benedicció varen confeccionar-se uns fullets sobre les campanes d'Aldaia i a alguns invitats se'ls va regalar una campaneta de mà, amb la inscripció incisa " ✚ / L'ENCARNACIÓ ✚ 10-03-02 ✱ ".
  Estat actual La campana, de datació recent, es troba en un excel·lent estat de conservació. Potser, l'únic aspecte en què cal incidir és que l'electromall pica lleugerament baix. Si bé, tot i que l'aparell no ha sigut desmuntat preveient possibles repics extraordinaris, a la nova programació de l'ordinador aquesta campana no participa a cap repic.
  Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos i electromall a les (03).
  Intervencions El 12 de gener de 2018, els usos que la campana havia acomplert des de la seua fosa foren modificats, per tal d'adaptar-los a la tradició local. És per això que el bronze, d'instal·lació recent, va passar a tindre un paper secundari respecte al conjunt històric.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors

  • LLOP i BAYO, Francesc (13-02-2002)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (28-03-2013)
  Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
  Actualització 07-03-2018
  24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF