Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants Joans - QUATRETONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 360)


Data de construcció XVII
Descripció El campanar de l’església dels Sants Joans de Quatretonda (Vall d’Albaida), és una torre de planta hexagonal i realitzada amb carreus. Es troba inserida tangencialment als peus de la nau en l’angle de la vora de l’epístola, ocupant l’espai entre el carrer Sant Josep i la plaça dels Sants Joans o del Campanar. La torre queda conformada per tres cossos i un remat, d’esquema sever, però harmònic i estilitzat a la vista. Pel que fa a la decoració, és d’estil clàssic estant composta per cornises, arquitravats, mènsules, balustrada, i coronament amb boles i pinacles.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti El campanar de Quatretonda conserva una variada mostra d’exemples epigràfics així com grafits, que ens constaten l’empremta deixada pels visitants en els seus murs al llarg de la història. Malgrat no existir un inventari exhaustiu de totes les mostres cal•ligràfiques, si podem apuntar les més rellevants donades a conèixer ja per l’historiador Rafael Benavent.

Així les més cridaneres, són aquelles oficials que es troben en l’exterior de la torre; en el primer cos la data de finalització [AÑO 1694], i en el segon la frase [PAX ET UNIO ME FECERUNT]. Ja en l’interior de la torre, podem constatar un ample ventall de grafits informals compostos per diferents agrupacions, com:
Abreviatures: Com per exemple les que es troben en la sala de les campanes, conformades per marques de canters, ratlles en les parets o sigles religioses com per exemple l’Ave Maria.
Dates: En l’escala dates com [1646] o [1704].
Text: són testimonis d’estades en la torre com [1885, subió a esta Joquín Ballester de Játiva]; [1898 dia 8 de se(...)bre Francisco castelló de Játiva]; [1840 colocaron las campanas];...
Estat original Les campanes horàries estaven dotades amb maces horàries i connectades per mitjà de diversos cables amb la maquinària del rellotge. Les campanes del segon cos tenien truges de fusta de perfil tradicional local i les més grans segurament també unes cordes als batalls per repicar-les manualment. La campana de senyals estava al seu lloc amb truja de fusta i ballesta amb corda per fer-la sonar des de l'interior del temple.
Estat anterior Fins a l'any 2008 tenia un conjunt de quatre campanes litúrgiques, dos horàries i una senyalera o cimbolet. Les quatre litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro, dos de la foneria Roses i altres dos de Manclús. Estaven mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La major estava trencada.
Estat actual El campanar es troba en un bon estat de conservació a causa de una restauració que es produí durant l'any 2000, tot i que els carreus tenen un elevat desgast a causa de la composició d'aquests. La campana de senyals està al seu lloc i dotada amb una truja de fusta i cable a la ballesta per tocar-la de forma oscilada. Les horàries estan al seu lloc tradicional i mecanitzades amb electromall monofàsic. Les cinc campanes litúrgiques es troben situades a les finestres del segon cos amb truges de fusta d'Electrorecamp i mecanitzades amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes La parròquia té tres conjunts diferenciats tant per l'ús com per la seua ubicació. A l'espadanya que corona l'absis de la torre hi ha una senyalera, anepígrafa i possiblement del segle XVIII. A la part superior de la torre hi ha dos campanes horàries foses l'any 1889. Finalment a la sala de les campanes hi ha cinc, que de menor a major són: Santa Teresa (Diego, 1738), Maria (Hermanos Portilla, 2008), Maria del Rosari (1921 i possiblement fosa per Hijos de L. Roses), Santíssim Sacrament (Roses, 1962) i Sants Joans (García, 1797).
Tocs tradicionals de campanes La campana de senyals es tocava a mig vol per coordinar els tocs dels bronzes de la torre amb les celebracions a l'església. Les campanes horàries interpretaven aquests senyals per mitjà d'una maça que accionava el rellotge. Algunes de les campanes litúrgiques es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i voltejaven totes des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes La campana de senyals es toca de forma esporàdica. Les horàries manten els usos tradicionals. Les cinc litúrgiques es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions El campanar es va construir durant els últims anys del segle XVII i un graffiti assenyala la data de finalització de les obres en 1694. La torre segueix el model valencià del barroc amb un campanar en tres altures i el remat decreixent que estava expandint-se a aquell moment. Des d'aquesta època es varen fer diverses campanes i refondre posteriorment.

L'any 1962 es va refondre una campana als tallers de la foneria Roses i sembla que també canviaren la truja de la més xicoteta per altra de ferro. S'ha planejat com a possible data de mecanització aquest any, no obstant això creiem que aquest treball es va efectuar una dècada després i per la foneria Manclús, que va canviar les truges de fusta per altres de ferro a les campanes que encara conservaven les primeres i les mecanitzà amb electormalls trifàsics i motors d'impuls.

En març de 2008 es demana autorització a la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià per restaurar el conjunt de campanes, la qual informa positivament. El dia 1 d'abril ELECTRORECAMP S. L. baixa la matraca i dos campanes més menudes per a restaurar-les. La mateixa empresa va restaurar posteriorment totes les campanes i va instal·lar una nova. Les truges de ferro es canviaren per altres de fusta i les netejaren per dins i per fora. Es mecanitzaren totes les campanes amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Notes BENAVENT BENAVENT, R. (1994) “Sobre el campanar”. En: Llibre de festes de Quatretonda, 1994. Ed. Ajuntament de Quatretonda. P. 17
EQUIPO AXIS (1987) Monumentos arquitectónicos de la Vall d’Albaida: templos parroquiales. Ed. Caja de Ahorros de Ontinyent. Ontinyent.
MONTOLIU SOLER, V. (dir.) (1987) Costumbres y folklore de Quatretonda (Valencia). Ed. Grup de Danses Populars de Quatretonda. València.
MONTOLIU SOLER, V. (1994) L’església de Quatretonda. Biblioteca Quatretondenca, 10. Ed. Ajuntament i Cooperativa V. de Quatretonda. Quatretonda.
Autor
 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (29-03-1992)
 • LLOP I BAYO, Francesc (08-05-2006)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (01-04-2008)
 • ORIOLA VELLÓ, Frederic (03-04-2008)
 • MONTELL TORMO, Isaac (20-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac [Documentació de les campanes] (30-01-2020)
 • Matraca
  Sobre unes bigues de fusta existeix una matraca de caixa de ressonància sense ús a causa del seu greu estat de conservació, conseqüència de l'atac dels xilòfags. Les bigues presenten també el mateix estat de conservació. En 2008 les Batzoles van ser canviades per unes noves i mecanitzades.

   

  Rogle, roda de campanes
  Existeix a la sagristia un rogle de dotze campanes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
  AVANUna grúa baja dos campanas de Quatretonda para ser rehabilitadas2008
  PASCUAL, A.Las campanas de Santos Juanes contarán con un nuevo sistema de volteo manual2008
  QUATRETONDA DIGITALel vell rellotge del campanar2010
  SALVAel campanar2013
  ALBEROLA, SalvadorCarta personal al Campanar de Quatretonda2015
  CAMPANERS DE LA VALL BLANCAUna Veu, un Sentiment2018

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  ELECTRO RECAMP S. L. Pujà de la campana 20-07-200906:19
  La por del Campanar 11-03-201500:11
  46 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 18-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Espadanya del presbiteriSimbolet (0)1550ca248
  SagristiaMissa (0)194
  Sala de les campanesSanta Teresa (1)DIEGO173852.584
  Sala de les campanesMaria (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200860125
  Sala de les campanesMaria del Rosari (3)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)192167.5178
  Sala de les campanesSantíssim Sacrament (4)ROSES ATZENETA196274235
  Sala de les campanesSants Joans (5)GARCÍA, CRISTOBAL179795496
  Tercer cos del campanarSants de la Pedra; dels Quarts (A)18895177
  Tercer cos del campanarCampana d'hores (B)1889101597

  Rellotges

  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  Editor de la fitxa QUATRETONDA DIGITAL
  Actualització 20-11-2010
  6 Fotos
  Inventari general de rellotges

  Ordinadors

  Ordinador (1)


  Existent En marxa

  AutorRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
  Empresa de mantenimentRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
  Descripció Relojeria Electronica J. Blasco, Model VT-04-HC
  Gestiona les agulles del rellotge i les campanes horaries
  Editor de la fitxa MONTELL TORMO, Isaac
  Actualització 21-02-2016
  3 Fotos
  Ordinador (2)


  Existent En marxa

  AutorCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
  Data de construcció 2008
  Descripció Clock-o-Matic Apollo II
  Rellotge de control de les campanes liturgiques.
  Editor de la fitxa MONTELL TORMO, Isaac
  Actualització 21-02-2016
  1 Fotos
  Inventari general d'ordinadors
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • QUATRETONDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0