Maria del Rosari (3) - Parròquia dels Sants Joans - QUATRETONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 876)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 67.5
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat 178
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1921
Descripció Té divuit cordons al terç que conformen una sanefa. Amb mig té una creu formada amb cercles quasi imperceptibles i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "MARIA DEL ROSARIO AÑO 1921".
Anses Anses no antropomòrfiques.
Terç (T) (divuit cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal, feta amb cercles)
(06) "MARIA DEL ROSARIO AÑO 1921"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià. Segurament tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana tenia truja de ferro d'estil dels Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El batall estava lligat. La instal·lació no era la més adequada pe a la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià molt equilibrada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor de vol per impuls, ambdós de Clock-o-Matic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1921. No porta marca de fàbrica, però podria ser obra de la foneria Hijos de L. Roses d'Albaida. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria Manclús va canviar la truja per altra de ferro i la mecanitzà amb motor d'impuls i electromall trifàsic. L'any 2008 es va restaurar. Electrorecamp la va baixar de la torre i la dotaren amb una truja nova de fusta, a més de netejar-la per dins i per fora. Es va mecanitzar de nou amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.
Notes Es troba instalada al finestró de Migjorn.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (29-03-1992)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (01-04-2008)
 • MONTELL TORMO, Isaac (20-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (30-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF