Sants Joans (5) - Parròquia dels Sants Joans - QUATRETONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 878)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 95
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat 496
FonedorGARCÍA
Any fosa 1797
Descripció La campana té unes anses decorades. Seguidament, trobem al terç una sanefa amb estreles i una inscripció que es reparteix entre dos nivells. Aquesta està en llatí i diu així: ✱✱✱SANCTI✱IOANNES✱✱BAPTISTA✱ET✱EVANGELISTA✱ORATE✱PRONOBIS /
"✱HEC✱CAMPANA✱FVIT✱FACTA✱ANNO✱I667✱AVCTA✱ANNO✱I797✱". En valencià seria: "SANTS JOAN BAPTISTA I EVANGELISTA PREGUEU PER NOSALTRES / AQUESTA CAMPANA VA SER FETA L'ANY 1667 I FETA DE NOU L'ANY I797". La primera part té una oració als titulars del temple parroquial que prové de la Lletania dels Sants. La segona resulta interessant perquè aporta informació de l'any de fosa de l'antiga campana, fet poc habitual, a més d'afegir el de la nova. Hi ha un espai lliure al terç després del segon any de fosa i que està ocupat per una sanefa amb raïms.

Aquest motiu es repeteix al mig i a la creu amb pedestal. També es va servir per a emmarcar una imatge que representa el bateig del Senyor per Sant Joan. Finalment té una inscripció al mig peu amb el cognom del fonedor: "✱GARC(I) A✱ME✱F✱T". Completa seria: "GARCIA ME FECIT". És una forma habitual d'indicar l'autoria de les campanes a l'època que es tradueix com: "GARCIA EM VA FER".
Anses Anses decorades.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (Sanefa d'estreles)
(2 cordons)
"✱✱✱SANCTI✱IOANNES✱✱BAPTISTA✱ET✱EVANGELISTA✱ORATE✱PRONOBIS"
(2 cordons)
"✱HEC✱CAMPANA✱FVIT✱FACTA✱ANNO✱I667✱AVCTA✱ANNO✱I797✱" (sanefa amb raïms)
(2 cordons)
Mig (M) (cordó)
(sanefa amb raïms)
(2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
(06) (Relleu del bateig del Senyor rodejada amb una sanefa)
Mig peu (MP) (06) "✱GARC(I) A✱ME✱F✱T" [ I desapareguda per la soldadura]
(5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià. Segurament tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana tenia truja de ferro d'estil dels Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El batall estava lligat. La instal·lació no era la més adequada pe a la conservació de la campana i de fet es va badar en febrer de 2005.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià molt equilibrada. Està soldada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor de vol per impuls, ambdós de Clock-o-Matic.
Intervencions La campana es va fondre l'any 1797 per un fonedor de cognom García, possiblement Cristóbal García, actiu entre finals del segle XVIII i principis del XIX. Es va fer pel trencament d'una campana més antiga que datava de l'any 1667. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria Manclús va canviar la truja per altra de ferro i la mecanitzà amb motor d'impuls i electromall trifàsic.

Al mes de febrer de 2005 es va badar i amb posterioritat a 2008 la baixaren del campanar per restaurar-la. La campana es va soldar i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. A més, la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic. La soldadura es va fer als tallers de Lachenmeyer d'Alemanya i la resta dels treballs estigueren a càrrec d'Electrorecamp.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Cal declarar-la Bé d’Interès Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una replica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.
Notes Es troba instalada al finestró de Llebeig

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (29-03-1992)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (01-04-2008)
 • MONTELL TORMO, Isaac (20-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (30-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF