Sants de la Pedra; dels Quarts (A) - Parròquia dels Sants Joans - QUATRETONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 874)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 51
Altura del bronze 46
Vora 5
Pes aproximat 77
Any fosa 1889
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb algunes errades: "▲ATDON Y SEИEИ▲AИO"▲1889▲". Aquesta indica les advocacions a les quals està dedicada la campana i l'any de fosa. Correctament seria: "ABDON Y SENEN AÑO 1889". En número 9 està incís, segurament perquè eixiria defectuós de fosa. Al mig disposa d'una creu amb pedestal i una imatge religiosa que podra correspondre amb la Immaculada Concepció.
Anses Anses no antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons)
"▲ATDON Y SEИEИ▲AИO"▲1889▲"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana tocava exclusivament els quarts.
Tocs actuals de campanes Exclusivament horaris (quarts).
Truja No en té.
Estat original Segurament tenia una maça horària que estava connectada amb la maquinària del rellotge per mitjà de diverses transmissions.
Estat actual Està subjecta a l’ansa batallera de la campana de les Hores i sembla que aquesta és la seua ubicació tradicional. No té la maça exterior i està mecanitzada amb electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Electromall, intern.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1889. El fet que figure el nom de l'alcalde a la campana horària i l'ús d'aquesta permeten intuir que l'Ajuntament les va adquirir amb la finalitat de servir de campanes de rellotge.
Propostes La campana ha de conservar els usos que té actualment i en cap cas s'instal·larà amb truja per voltejar. Seria convenient canviar l'electromall intern per altre exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (29-03-1992)
 • MONTELL TORMO, Isaac (20-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (30-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF