Maria (2) - Parròquia dels Sants Joans - QUATRETONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12619)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 60,5
Vora 7
Pes aproximat 125
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2008
Descripció Té al terç una inscripció amb el nom del poble, l'any de fosa i l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ QUATRETONDA AÑO 2008 ✱ / ✱ MARIA ✱". Al mig té una creu amb pedestal, una Immaculada i la marca de fàbrica amb la signatura incisa del fonedor: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / Abel Portilla / me Fecit / nº 51". També al mig té aquesta inscripció commemorativa: "EN MEMORIA DE MIS PADRES / QUE EL SONAR DE ESTA CAMPANA / SEA ELLA COMO UN CANTO CELESTIAL / QUE LES DEDICO YO A MIS PADRES / QUE DESDE EL CIELO LA OIRAN / ✱ E.B.M ✱". Finalment trobem aquesta inscripció al mig peu: "✱ SIENDO PADRINOS DE SU BAUTIZO JUAN PRATS Y CLARA CLIMENT ✱ SIENDO CURA PARROCO JOAQUIN GANDIA ESPI ✱ QUATRETONDA 8 DE JUNIO DE 2008 ✱".
Anses Anses no antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ QUATRETONDA AÑO 2008 ✱"
(06) "✱ MARIA ✱"
(2 cordons)
(sanefa de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / Abel Portilla / me Fecit / nº 51"
(06) (imatge de la Inmaculada Concepció)
(09) "EN MEMORIA DE MIS PADRES / QUE EL SONAR DE ESTA CAMPANA / SEA ELLA COMO UN CANTO CELESTIAL / QUE LES DEDICO YO A MIS PADRES / QUE DESDE EL CIELO LA OIRAN / ✱ E.B.M ✱"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SIENDO PADRINOS DE SU BAUTIZO JUAN PRATS Y CLARA CLIMENT ✱ SIENDO CURA PARROCO JOAQUIN GANDIA ESPI ✱ QUATRETONDA 8 DE JUNIO DE 2008 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià molt equilibrada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor de vol per impuls, ambdós de Clock-o-Matic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2008 als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla. La truja va ser fabricada als tallers d'Electrorecamp, així com el batall i ferratges. Va ser instal·lada a la finestra que restava lliure al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Es troba instalada al finestró de Gregal

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (20-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (30-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF