Parròquia de la Santíssima Trinitat - TAVERNES BLANQUES COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Maria (perduda)

(Referència 12357)
Diàmetre (en cm) 63
Pes real (en quilos) 147
FonedorLAFUENTE, THOMAS
Any fosa 1696
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1696 pel fonedor Thomás Lafuente, autor de la campana gran fosa un any abans. Va ser beneïda el 6 de decembre pel Vicari, fosa a expenses dels veïns i amb un cost de 27l i 7s. El pes de la mateixa va ser de 11 arroves i 14 lliures.
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-02-2015
Fotos

Sant Josep (Refosa)

(Referència 3560)
Diàmetre (en cm) 64
Pes aproximat (en quilos) 152
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Terç (T) M: (00)creu, (03) relleu

cor de Jesús radiant, (06) San JIOSE / TABERNES BLANQUES 1942,(09)marca de fàbrica, FUNDICION/DE/MANUEL ROSES

VIDAL/HIJO DE M ROSES SANTOS/VALENCIA.
Truja Truja de ferro de Roses
Intervencions La campana va ser refosa en 1995.
Notes
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2015
Fotos

Sants de la Pedra (perduda)

(Referència 12356)
Diàmetre (en cm) 80
Pes real (en quilos) 309
FonedorLAFUENTE, THOMAS
Any fosa 1695
Intervencions Amb motiu de la construcció del nou temple parroquial es fa fondre aquesta campana en 1695. De la fosa es va encarregar el campaner Thomas Lafuente, entregant-li una campana de 23 arrobes i 25 lliures. La nova es va dedicar als Sants de la Pedra amb un pes de 24 arrobes i 6 lliures, i va ser beneïda el 6 de decembre.
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-02-2015
Fotos

Campanes actuals

Mare de Déu del Pilar (1)

(Referència 3602)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 49
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 68
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terc: "TABERNES BLANQUES · 1944 · DONADA POR P. RICARDO LLUCH·". En ella trobem en primer lloc el nom de municipi, el any de fosa i el del donant. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Seguidament, al mig, està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom dels padrins: "# # PADRINOS RAFAEL LLUCH SANTAFE · MADRINA MARIA LLUCH REAL #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"TABERNES BLANQUES · 1944 · DONADA POR P. RICARDO LLUCH·"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Gall)
(06) "NUESTRA SEÑORA / DEL / PILAR"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # PADRINOS RAFAEL LLUCH SANTAFE · MADRINA MARIA LLUCH REAL #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava, possiblement amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb elements per al seu toc com un cigonyal.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa en l'any 1944 als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla (València) per encàrrec del pare Ricardo Lluch i donada a la parròquia de Tavernes. En 1969 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va realitzar els treballs de mecanització de la mateixa, canviant la truja de fusta per altra de ferro del model de la casa i instal·lant el motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • Francesc Josep (20-04-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2015
20 Fotos

Sant Josep (2)

(Referència 12335)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1995
Descripció La campana compta amb part de les inscripcions de l'anterior campana. Al mig trobem amb l'advocació a la que es dedica, el nom del poble i l'any de fosa: "San JOSE / TAVERNES BLANQUES 1942". Aquestes inscripcions són incises, tal i com estaven en la campana refosa. Seguidament està la marca de fàbrica de Manuel Roses Vidal, autor de l'anterior campana: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS". Finalment al mig peu trobem la data de refosa: "REFUNDIDA 1995".
Espatlla (H) (cordó)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
(2cordons)
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "San JOSE / TAVERNES BLANQUES 1942"
(09) (marca de fàbrica de l'anterior campana) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
(6 cordons)
(cenefa de querubins)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "REFUNDIDA 1995"
(cordó)
(garlanda vegetal)

Peu (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i electromall, a més el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i electromall
Intervencions Ens trobem davant d'una campana refosa d'una anterior. Aquesta va ser fosa en l'any 1942 per la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València i es trencà en 1995. Va ser refosa, realitzant una rèplica idèntica de l'anterior bronze, incloent tots els detalls epigràfics i iconogràfics. Fins i tot es va copiar la marca de fàbrica i les inscripcions incises. Tot i que no està signada, sembla obra de la foneria de Barberí de Riudellots de la Selva (Girona), que té realitzades altres refoses similars a aquesta. La nova campana es va instal·lar amb els mecanismes de l'anterior, tot i que aquesta instal·lació causà el trencament del bronze.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • Francesc Josep (20-04-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2015
18 Fotos

Santíssima Trinitat (3)

(Referència 3501)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 84
Altura del bronze 69
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 343
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig, en llatí i espanyol: "BENEDICTA SIT SANCTA TRINITAS / TABERNES BLANQUES / 1941". La primera es pot traduir com: "BENEÏDA SIGA LA SANTA TRINITAT"; i corresponia amb el Introibo de la missa de la solemnitat de la Santíssima Trinitat: "Benedicta sit sancta Trinitas, atque indivisa unitas: confitebimur ei, quia fecit nobiscum misericordiam suam". La traducció completa seria: "Beneïda siga la Santa Trinitat i la seua indivisible unitat, donem-los glòria, perque Ell ens ha mostrat la seua misericòrdia. Per un altra banda el fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment, també al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS".
Espatlla (H) (2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Terç (T) (5 cordons)
(garlanda vegetal)
(5 cordons)
(garlanda geomètrica)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) "BENEDICTA SIT SANCTA TRINITAS / TABERNES BLANQUES / 1941"
(09) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
Mig peu (MP) (7 cordons)
Peu (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Voltejaria i seria repicada.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb peces de formigó i algun accessori per al toc com una ballesta.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i martell trifàsic, a més el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos i el martell trifàsic per un electromall, que permeten tocar manualment la campana i imiten els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) martell trifàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser la primera fosa per al poble després de la Guerra Civil, ja en l'any 1941. Es obra de la foneria de Manuel Roses Vidal, instal·lada al Grau de València. Es va portar al poble per beneir-la i quedaria instal·lada provisionalment a l'espera de la construcció del campanar. En 1969 es va pujar a la nova torre i al mateix temps la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida portà a terme la mecanització. La truja original va ser canviada per altra de ferro i es varen instal·lar el motor de vol continu i martell trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • Francesc Josep (20-04-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (04-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2015
15 Fotos

Mare de Déu dels Desamparats (4)

(Referència 3816)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 98
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes real (en quilos) 550
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1969
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# NUESTRA SEÑORA DE LOS DESAMPARADOS #". Aquesta fa al·lusió a l'advocació a la que està dedicada, la Mare de Déu dels Desamparats, que és la patrona de la població. Baix trobem el nom del poble i la data de la benedicció: "# # TABERNES BLANQUES # AGOSTO 1969" #. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu indica el nom de la donant i una incripció al·lusiva als difunts a ella vinculats: "# # Da AMPARO GIL EN SUFRAGIO DE SU ESPOSO D. VICENTE LAGUARDA Y FAMILIARES #".
Espatlla (H) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
"# NUESTRA SEÑORA DE LOS DESAMPARADOS #"
(cordó)
"# # TABERNES BLANQUES # AGOSTO 1969 #"
(cordó)
(garlanda vegetal i amb motius eucarístics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de la Mare de Déu dels Desamparats)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # Da AMPARO GIL EN SUFRAGIO DE SU ESPOSO D. VICENTE LAGUARDA Y FAMILIARES"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro de Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i electromall, a més el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa a principis de l'estiu de 1969 als tallers de la foneria de Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits per Germán Roses. Com indiquen les inscripcions, es va fer a expenses de Amparo Gil, amb un cost total de 71.500 ptes. Va ser beneïda durant les festes d'eixe any i quedà instal·lada en una de les finestres del campanar, després de reforçar els murs interiors de la torre per ubicar-la. Finalment es mecanitzà amb motor de vol continu i martell trifàsic. Aquest últim ha estat canviat per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • Francesc Josep (20-04-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (04-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2015
6 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 25 Visitants: 25 Usuaris: 0