Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Porres de l'Oliveral - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1497)

Alçada del campanar 27
Data de construcció 1997
Autors DORTA-GARCÍA
Descripció La parròquia de Sant Martí de Porres compta amb un campanar de planta quadrada, ubicat en un lateral de la façana principal del temple. Aquest està construït amb quatre blocs de formigó, mentre que les quatre cares restants estan alçades amb rajola vista. A la part altra trobem quatre finestres rectangulars per les campanes. La torre està rematada per una gran creu. L'interior del campanar disposa d'una escala circular per pujar fins la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual La torre es troba en un bon estat de conservació. Les campanes es troben instal·lades a les finestres del segon cos amb truja de ferro. Compten amb motors de vol continu i electromalls trifàsics per al toc automàtic. Els batalls estan lligats i reforçats amb cable de seguretat. La instal·lació actual de les campanes no té cap vinculació amb la tradició valenciana ni facilita el seu toc manual, per tant, deu ser restaurada. Els bronzes es deuen netejar per dins i per fora, recuperant la sonoritat original i les truges actuals canviades per altres de fusta de perfil tradicional
Conservació, manteniment
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes. La menor va ser fosa en l'any 1940, possiblement als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal, ja que el tipus d'inscripcions i les decoracions remeten a les campanes d'aquesta indústria. La inscripció és incisa, per tant ens trobem amb una campana industrial de fabricació seriada, fosa sense encàrrec previ. Quan va ser donada a la parròquia s'afegiren més inscripcions, també incises. La resta corresponen al conjunt nou que va ser fos amb motiu de la construcció del campanar. La tercera porta el nom dels donants, la mitjana es dedica a la Mare de Déu dels Desamparats, mentre que la gran al titular del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions Des de la construcció del temple parroquial fins 1997 va estar l'església sense campanar. Les obres s'iniciaren en 1996 i acabaren en febrer de 1997 amb la col·locació de la creu a la part més elevada. Les obres costaren 23.000.000 pessetes i es sufragaren amb les aportacions dels veïns de l'Oliveral. Durant les festes de Sant Martí, celebrades en setembre del mateix any es va beneir el nou campanar. Al mateix temps es va instal·lar una campana, donada en 2003, i junt a ella un nou joc de campanes, que va ser fos per la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) entre 1996 i 1997. Industrias Manclús es va encarregar de la instal·lació de les campanes i la mecanització de les mateixes amb truges de ferro, motors de vol continu i electromall trifàsics.
Propostes La instal·lació actual de les campanes no té cap vinculació amb la tradició valenciana ni facilita el seu toc manual, per tant, deu ser restaurada. Els bronzes es deuen netejar per dins i per fora, recuperant la sonoritat original i les truges actuals canviades per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment els motors es deuen canviar per altres d'impulsos, que permeten tocar manualment i imiten els tocs tradicionals.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (08-03-2015)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  Valencia DiócesisTerminado el campanario del Oliveral en Valencia1997
  10 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 08-07-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesSagrat Cor de Jesús (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194059119
  Sala de les CampanesSant Enric i Santa Sílvia (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199764152
  Sala de les CampanesMare de Déu dels Desamparats (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199673225
  Sala de les CampanesSant Martí de Porres (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199782319

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF