Sagrat Cor de Jesús (1) - Parròquia de Sant Martí de Porres de l'Oliveral - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12379)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 59
Altura del bronze 55
Vora 4
Pes aproximat 119
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Al mig trobem les inscripcions de la campana, que són incises totes elles: "Sgdo CORAZON de JESÚS / DONADA / EL 11 / 04 / 2003 / D. VICENTE VIVÓ NAVARRO / D. VICENTE ANTONIO OLIVER LAFARGA / 1940". Dos cordons més davall continua: "DONADA A LA PARROQUIA / DE / SAN MARTIN DE PORRES / OLIVERAL". Les inscripcions es van afegir en dos moments diferents, el primer en l'any 1940 i el segon en 2003. Al primer moment pertany l'advocació de la campana i la data, junt a la qual es poden vore marques d'una inscripció esborrada. Del segon moment són la resta d'inscripcions amb el nom dels donants, la data de donació i el nom de la parròquia. Aquesta a més es va fer amb una inscripció més menuda.
Terç (T) (4 cordons)
(cenefa vegetal)
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "Sgdo CORAZON de JESÚS / DONADA / EL 11 / 04 / 2003 / D. VICENTE VIVÓ NAVARRO / D. VICENTE ANTONIO OLIVER LAFARGA / 1940".
(2 cordons)
(06) "DONADA A LA PARROQUIA / DE / SAN MARTIN DE PORRES / OLIVERAL"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, feta per la casa fonedora.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa entorn a l'any 1940. No compta amb marca de fàbrica, no obstant els elements decoratius, el tipus d'incisió per fer les lletres, així com la distribució de cordons són característics de la foneria de Manuel Roses Vidal. La campana estaba ubicada en un altre lloc, sent donada a la Parròquia de Sant Martí en l'any 2003. Industrias Manclús es va encarregar de fer la truja i instal·lar la campana a la torre, mecanitzant-la amb electromall monofàsic i motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2015
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF