Mare de Déu dels Desamparats (3) - Parròquia de Sant Martí de Porres de l'Oliveral - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12377)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat 225
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1996
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació de la campana: "# VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS #". En ella indica la dedicació de la mateixa a la Mare de Déu dels Desamparats, patrona de la ciutat de València a la que pertany l'Oliveral. Al mig trobem unes inscripcions al·lusives als donants: "CLAVARIOS SAN MARTIN DE PORRES / OLIVERAL, 1996". Finalment compta amb la marca de Manclús, instal·lador del bronze: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (decoració)
(06) (Mare de Déu) "CLAVARIOS SAN MARTIN DE PORRES / OLIVERAL, 1996"
(09) (marca instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La foneria dels Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) va fondre aquesta campana, junt a altres dos, en 1997. A les inscripcions figura la data de 1996, no obstant aquesta acompanya als noms dels donants (els Clavaris de Sant Martí de 1996), per tant faria més al·lusió als donants que a la data de fosa. Com hem senyalat és obra de la foneria dels Hermanos Portilla de Gajano, no de Manclús, com indica la marca de fàbrica (la foneria de Manclús ja no fabricava campanes en eixe any). L'empresa succesora de la foneria, Industrias Manclús es va encarregar de fer la truja i instal·lar la campana a la torre, mecanitzant-la amb electromall monofàsic i motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2015
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF