Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - Campanar de la Vila - SAGUNT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 376)



Data de construcció 1910-13
Descripció Campanar barroc que va ser esmotxat a la guerra de la independència, restant en aquest estat per tot el segle XIX. A començaments del XX, després d´enderrocar part, es va procedir a la fàbrica de l´actual, d´estil neogòtic i rematat en 1913 amb un forjat de ferro. L´obra del campanar fa ús de materials aliens a la fàbrica original de carreus, optant per la rajola vista, la pedra blanca i la forja, els quals intenta acomodar mitjançant formes goticistes.
Segons notes de C. SARTHOU CARRERES:
Durante 250 años tuvo este templo un campanario provisional con dos campanas, descansando sobre el coro. En 1702 comenzó a construirse la torre de forma octogonal y esbelta, llevando por remate un minarete con las estatuas de los patronos de este pueblo. Resentida por los efectos de la guerra de la Independencia, fue derribada en mayo de 1904, más de media torre. En 1905 comenzó la reedificación sobre el antiguo primer cuerpo de sillares. En 1911 se levantó la obra hasta la altura del reloj, y en 1913 se terminó hasta la elevación de 58 metros y 235 peldaños


Els saguntins davant la falta de campanar, cantaven, en castellà, en les populars nits d'albaes esta cobleta:
Yo no sé que pueblo es este
ni tampoco qué lugar,
que estoy frente la iglesia
y no veo el campanar.

S'ha de dir, que el remat de ferro està preparat per tindre la campana, o campanó de les hores. Encara existeix l'estructura que l'aguantava en el lloc que en l'actualitat es ocupa el cimboriet.
Protecció Bien: Templo Arciprestal de Santa María
Comunidad Autónoma: C. Valenciana
Provincia: Valencia
Municipio: Sagunto
Categoría: Monumento
Código: (R.I.) - 51 - 0004755 - 00000
Registro: (R.I.) REGISTRO BIC INMUEBLES: Código definitivo
Fecha de Incoación: 23-11-1981
Fecha de Declaración: 15-12-1982
Fecha Boletín Incoación: 15-01-1982
Fecha Boletín Declaración: 26-01-1981
Disposición: REAL DECRETO
Matiz: DECLARADOS CC.AA. ANTES L/85
Graffitti Existeixen varietat de graffittis, sobretot en la part nova del campanar on els murs estan fets de rajola i morter. Com que el primer cos del campanar és de pedra blava, i aquesta és molt dura, només trobem marques de fàbrica i uns moms amb les seues dates al final del tram, just a l'eixida a la segona terrassa. A partir d'ací trobem nombrosos graffittis, incisos o realitzats amb llapisseres, colors amb dibuixos de temàtica vària: campanar, custòdies, campanes, Crists, etc.
Estat actual El campanar està en general en bon estat de conservació, tot i que la sala del rellotge, la superior i la terrassa amb la seua estructura de ferro necessiten urgentment una intervenció.
Campanes Les antigues quatre campanes grans instal·lades a principis del XX quan s'inaugurà el nou campanar de Santa Maria s'anomenaven de la següent manera: Santa Maria, Santíssim Rosari, Sants Patrons Abdon i Senent i Sant Miquel. Les dos més xicotetes també conegudes com de la Bona Mort i la de 1768 que encara es conserva, coneguda com el "Cimboriet".
Tocs tradicionals de campanes Repic per a les festivitats de Sant Blai, Diumenge de Rams, Mare de Déu dels Desemparats, Corpus Christi, Vuitava del Corpus, Tridu dels Sants Patrons, Sants de la Pedra, Mare de Déu del Bon Succés i Immaculada Concepció.
Villancicos a les festivitats del Corpus Christi i Sants de la Pedra.
Cors a les festivitats dels Mare de Déu dels Desemparats, Corpus Christi, Vuitava del Corpus i Sants de la Pedra.
Entrada, clamors i mig vols a vespra d'Ànimes.
Vols d'alba només per als Sants de la Pedra.
Vols generals de crida a Missa amb vol de Consagració i final els dies: Diumenge de Rams, Dijous Sant, Mare de Déu dels Desemparats, Corpus Christi, Vuitava del Corpus, Sants de la Pedra i Immaculada Concepció.
Vol dels Patrons per al Tridu dels Sants de la Pedra)
Vols de processó: Diumenge de Rams, Mare de Déu dels Desemparats, Corpus Christi, Vuitava del Corpus (claustral), Sants de la Pedra i Bon Succés.
Vols de Glòria el Dijous Sant, Dissabte de Glòria i Benedicció amb la Custòdia el dia de la Vuitava del Corpus.
Tocs de Matraca: Consagració del Dijous Sant i trasllat del Santíssim al Monument; Divendres Sant als oficis, crida al Sermó del Desenclavament, eixida de la Soletat i del Sepulcre de Santa Maria, eixida de la Vera Creu de l'ermita de la Sang, pas de la Vera Creu per la plaça Major, arribada, entrada i eixida de la Vera Creu a Santa Maria, i entrada de la Vera Creu a l'ermita de la Sang; Dissabte de Glòria, tocs de crida a la Vigília.
Vol extraordinari del 9 d'Octubre al migdia per la dedicació de la Catedral de València.
Tocs actuals de campanes Es toca a Missa diària i dominical amb el cimboriet.
Tocs de soterrament amb la diferència entre home o dona (tres o dos drancs respectivament).
Àngelus i toc d'Ànimes.
Vols festius amb les quatre campanes majors quan es realitzen a motor.
Intervencions
  • Restaurades les 4 campanes grans per la GENERALITAT VALENCIANA, en 1998. El tiplet de missa subvencionada la seua restauració en 2000.
  • Des de l'any 2006 les despeses del manteniment corren a càrrec dels Campaners de Morvedre.
    En juliol 2006 es revisaren els tiplets Sant Tarsici i Santa Eulàlia per poder tocar-se manualment, ús que no tenien des de 1971.
  • En gener de 2007 la matraca del campanar (ca 1860) va ser restaurada gràcies a l'ajuda econòmica de la Majoralia 2007 de la Confraria Puríssima Sang de Nostre Jesucrist de Sagunt. Totes les intervencions de les campanes i el manteniment de les mateixes es fan per l'empresa d'Albaida Electrorecamp SL.
    En juliol de 2007 Electrorecamp SL canvia les truges dels tiplets a la sala de campanes, gràcies a les subvencions de l'Ajuntamnet de Sagunt i de la Fundació Bancaixa Sagunt i les aportacions de Campaners de Morvedre.
    El 9 de setembre de 2007, festivitat de la Mare de Déu del Bon Succés a Sagunt, es pintaren les truges de les campanes amb pintura especial de carro de manera que nutriren i protegiren la fusta, que s'ha de dir estava en molt bon estat de conservació gràcies al manteniment que es du a terme per l'empresa que du el manteniment de les campanes i la Colla de Campaners de Morvedre.
    El dia 20 d'octubre Campaners de Morvedre va netejar de brossa i arbres les teulades de Santa Maria, així com desaiguà els accessos des del campanar a les terrasses i teulades, a més de les gàrgoles, que es trobaven embossades per la brutícia arrossegada durant les fortes pluges de del 10 i 11 d'octubre.
  • En Octubre de 2008 el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, sense saber que el Departament de Manteniment del mateix Ajuntament té un contracte de manteniment amb l'empresa Electrorecamp S.L. per a aquest rellotge i tots els públics de la ciutat, i que estava previst el canvi d'una peça que fa moure les saetes de l'esfera del rellotge del Campanar de la Vila, mana a Manclús que ho arregle, posant aquest la peça i un nou ordinador, desconectant per tant l'esfera de l'ordinador central d'última generació APOLLO II que du les campanes i es troba a la Sagristia del temple.
  • En juny de 2009, Electrorecamp S.L. canvia el cigonyal del tiple Santa Eulàlia.
  • El 7 d'abril de 2010, Electrorecamp S.L. desmonta part de l'esfera per llevar un nyuc que el vent havia provocat amb una de les cordes que el Campaners de Morvedre llancen pel campanar amb un crespó negre amb senyal de dol durant el Tridu Pascual i les saetes del rellotge.

  • El 14 d'abril de 2011, es col·loca la nova matraca, d'estil valencià al seu lloc sobre la campana del Crist que mira al Calvari.

  • Notes
  • Des de ja fa uns anys la nit de la Cremà de les falles el campanar es utilitzat per tirar un xicotet castell de focs artificials sense tindre en compte la perillositat del material inflamable que hi ha, els costosos aparells per tocar les campanes electrònicament i la seua instal·lació, la perillositat de l´estructura de ferro que remata el campanar i, a més a més, la declaració de BIC del temple.
    A conseqüència del vent, la Cremà suposà que les caixes es tombaren i que es cremara la terrassa est de l'església. Les caixes i totes les restes a dia de 22 de març de 2007 encara es troben al campanar. El diumenge 25 de març components de la Falla la Vila netejaren el campanar de les restes de la Nit de la Cremà.
  • Des de l'any 2007 fins al 2010, deixà d'utilitzar-se el campanar per a la nit de la Cremà de la falla la Vila tot i que els castells de focs d'artifici es disparaven des dels terrats del temple. El 19 de març de 2010, una traca pujava des de la plaça Major, entrava al campanar pel nínxol de la Maria i eixia pel del Crist per arribar al castell que es trobava als terrats fent acs omís a la normativa vigent sobre focs d'artifici i edificis declarats BIC. A 2011, torna a pujar la traca i a tirar-se des de les terrasses del temple un castell de focs d'artifici.
  • Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (20-05-2005)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (19-01-2007)
  • Campaners de Morvedre (19-03-2007)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (22-03-2007)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (01-04-2007)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (19-09-2007)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (09-04-2010)
  • Matraca
    La matraca ha estat restaurada en 2007 i manté els usos habituals durant el Tridu Pasqual. Existeix també una matraca de mà negra amb dos martells d'ús litúrgic. Aquesta matraca, deixà de sonar el 27 de març de 2011 durant els tocs típics de setmana santa que Campaners de Morvedre oferí durant la inauguració del la XXX Exposició Diocesana de Setmana Santa.
    S'ha realitzat una nova, d'estil valencià amb caixa de resonància que substituirà a l'antiga en els tocs, tot i que la vella, pel seu valor històric serà conservada al campanar al seu lloc original fins la trobada d'un millor lloc.

     

    Rogle, roda de campanes
    Existeix un rotgle modern de 19 campanets que s'usa en les festivitats, als Glòria de Nadal, Dijous Sant i Dissabte de Glòria.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    LLOP i BAYO, FrancescConcert de les campanes restaurades1998
    GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSMostra de tocs tradicionals al campanar de Santa Maria de Sagunt (26/03/2002)2002
    GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSNotícies del Gremi de Campaners Valencians nº 142002
    AVANUn foro internacional de la UNESCO en Corea sobre tradiciones aborda los toques manuales de campanas de Valencia2006
    Campaners de MorvedrePrograma de repics i tocs de les campanes de Santa Maria de Sagunt per a la festa de la Mare de Déu del Bon Succés2006
    Campaners de MorvedreCampaners de Morvedre en el Mercado Medieval de Sagunt2006
    Campaners de MorvedreCampaners al Mercat Medieval de Sagunt2006
    CAMPANERS DE MORVEDREPrograma de repics i tocs de les campanes de Santa Maria de Sagunt per al Triduo, Vespra i Festa dels Sants Patrons2006
    Colla de Campaners d´OntinyentEls Campaners de Morverde obrin les portes a la tradició campanera ontinyentina2006
    GARCÍA, IvánLa Colla de Campaners se estrena hoy en el triduo2006
    I.H.O.Las fiestas de este año recuperan la tradición del volteo de campanas2006
    Las ProvinciasSagunto recupera un toque de campanas perdido hace un siglo2006
    LAS PROVINCIASToques de campanas.2006
    REDACCIÓN / SAGUNTOPromueven la constitución de una Colla de Campaners en la comarca2006
    SERNA, VictoriaLa ITV de las campanas2006
    BONO, PacoCampanas, matraca, falleras mayores, charla de Francesc Llop2007
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACampanar de Santa Maria de Sagunt (28-01-2007)2007
    Campaners de MorvedreSe inaugura la exposición Campanes, campaners i tocs dentro de la Semana Cultural de la Falla la Palmera2007
    Campaners de MorvedreActa de la Junta Ordinària del 5 de juliol de 20072007
    Campaners de MorvedreCampaners al Mercat Medieval2007
    Campaners de MorvedreEl mercat medieval de Sagunt més sonat2007
    Campaners de MorvedreNa Milagrosa Martínez, presidenta de les Corts Valencianes felicita als Campaners de Morvedre2007
    Campaners de MorvedreLa matraca de Santa Maria de Sagunt restaurada i exposada en la Sang2007
    Colla de Campaners d´OntinyentLa Colla de Campaners d'Ontinyent participa junt als Campaners de Morvedre al Mercat Medieval de Sagunt2007
    Colla de Campaners d´OntinyentEl patrimoni campaner ontinyentí s´exposarà en Sagunt (València)2007
    Colla de Campaners d´OntinyentCalendari Extraordinari d'actuacions - Colla de Campaners d'Ontinyent, Juliol / Agost 20072007
    Colla de Campaners d´OntinyentNota de premsa sobre les activitats Extraordinàries de la Colla de Campaners d'Ontinyent per juliol - agost 20072007
    Colla de Campaners de MorvedreLa matraca de Santa Maria se expondrá antes de su restauración en una exposición sobre campanas en Bancaixa2007
    CORRESA I MARÍN, IgnasiCampaners de Morvedre, un any donant la campanada2007
    CORRESA I MARÍN, IgnasiLacrimosa Dies Illa2007
    CORRESA I MARÍN, IgnasiSons de dol, sons de Déu2007
    COSTA, MarinaLa Tamborrada y la Procesión del Silencio inundan Sagunto2007
    GARRIDO, DaniEls Campaners celebran Sant Blai en tres municipios2007
    LLOP i BAYO, FrancescPólvora en els campanars: un perill innecessari2007
    P.D. / SaguntoSagunto inicia el estudio de la iluminación de la torre de Santa María2007
    Radio Ontinyent - Cadena SerActuación de la Colla de Campaners en Sagunt2007
    REDACCIÓNLa cofradía de Minerva ultima los preparativos de los actos del Corpus2007
    REDACCIÓNLa Palmera expone la matraca de Santa María antes de su restauración2007
    REDACCIÓN / SaguntoSustituyen los yugos antiguos de las campanas de la Vila2007
    REDACCIÓN / SaguntoCampaners de Morvedre restauran los tiples de la Vila2007
    REDACCIÓN/SAGUNTOLa matraca de Santa María será expuesta en la Sangre2007
    RODA, AidaLa asociación de campaners de Morvedre celebra su primer año2007
    ROGER, OlgaSagunto acoge la festividad del Corpus, en la que Campaners de Morvedre ofrecerán volteos manuales 2007
    ROMERO, MarianLa falla La Palmera rinde homenaje al patrimonio campanero en su semana cultural2007
    AUCEJO, M.Los excrementos de las palomas producen daños en tres campanarios de la comarca2008
    BUITURÓN, PriscilaEl XIII Encuentro de Campaneros abrirá el debate entre profesionales y aficionados2008
    C. M. R.Los campaneros compartirán experiencias una vez al año2008
    Campaners de MorvedreXIII Trobada de Campaners2008
    Campaners de MorvedreLa "Cremà" i el Campanar de la Vila2008
    CORRESA I MARÍN, IgnasiLes Matraques a Morvedre2008
    CRESPO, Mª JoséLa Vila dejará de iniciar la “cremà” desde el campanario para proteger el monumento2008
    CRESPO, Mª JoséCampaners insiste en que es una "ilegalidad" lanzar traca desde el campanario2008
    MARQUÉS, C.Los campanarios de la comarca se sumarán a la conmemoración de Jaume I2008
    MORILLAS, ProviLos campaneros se dan cita en Sagunt2008
    PASTOR, F.Don Carlos Osoro agradece la labor del Gremi de Campaners Valencians2009
    REDACCIÓN / SaguntoLa Matraca volverá a sonar por segunda vez en la Semana Santa saguntina desde su restauración2009
    CAMPANERS D'ALBAIDAEl Arquebisbe de València reb als campaners2010
    ARRIBAS, MónicaLa ruina amenaza el campanario de Santa María de Sagunt2011
    AVANLa Colla de Campaners de Morvedre inaugura una exposición fotográfica en Sagunto2011
    AVANLa Colla de Campaners de Morvedre promueve la restauración del remate del campanario de la iglesia de Santa María de Sagunto2011
    CAMPANERS DE MORVEDRECiclo de conferencias 100 Años del Campanar de la Vila de Sagunt2011
    DURBÀ, SergiCampanar2011
    El EconómicoEn Capella Pallarés se exhibe la exposición Cinc anys de Campaners de Morvedre. Ciutat, campanar i campanes a Sagunt2011
    REDACCIÓCampaners de Morvedre clausura el primer ciclo de conferencias sobre el Campanar de la Vila2011
    REDACCIÓNCampaners de Morvedre inaugura su exposición en la Casa Capellà Pallarès de Sagunto2011
    REDACCIÓNEl alcalde recibe a Els campaners de Morvedre 2011
    REDACCIÓNLa nueva matraca de Santa María fue elevada ayer al campanario2011
    REDACCIÓNLa Iglesia de santa María de Sagunto estrena nueva matraca que sonará mañana por primera vez2011
    CAMPANERS DE MORVEDREConcert Campanòria nº XI - Música per a les Campanes de Sagunt2013
    CORRESA i MARÍN, IgnasiEl Campanar de la Vila de Sagunt, un segle donant la campanada2013
    EL PERIÒDIC.COMUn concierto de campanas conmemorará el primer centenario del Campanario de Santa María2013
    CAMPANERS DE MORVEDREXX Encontre de Campaners Valencians 29-11-20142014
    REDACCIÓNSagunto acoge el XX Encontre de Campaners Valencians2014
    EL ECONÓMICO«Las campanas son necesarias porque son un elemento que identifica a nuestra localidad»2015
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
    NOVELLA, Pedro J.Relojes de sol canónicos: Inventario I2016
    A. T.El PP pide la restauración del campanario2018
    LEVANTE-EMVToque de campanas reivindicativo en Sagunt2018
    ALONSO, Pedro LuisSolsticio teatral 2021

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANERS DE MORVEDREV aniversari 200323:39
    CAMPANERS DE MORVEDRECampaners de Morvedre en concert 03-11-200802:23
    CAMPANERS DE MORVEDRECampanas de Sagunto 2016 // Ultimo volteo y bajada de campanas 201611:28
    CAMPANERS DE MORVEDREQui és qui - 2.3 Ignasi 201801:46
    CAMPANERS DE MORVEDREMatraques 19-04-201900:44
    329 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 19-11-2024

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Campanó d'hores (desaparegut)
    Sant Miquel (desapareguda)
    Sants Patrons Abdon i Senent (desapareguda)
    Santíssim Rosari (desapareguda)
    Santa Maria (desapareguda)
    La Bona Mort (desapareguda)

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    campanarSan Tarsici (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19484140
    campanarSanta Eulàlia (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19485281
    campanarTereseta(3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194866166
    campanarCrist Rei (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)194886368
    campanarDels Patrons (5)ROSES, HERMANOS (SILLA)1948110771
    campanarSanta Maria, la María (6)ROSES, HERMANOS (SILLA)19481201001
    terrassaCimboriet (0)17682914

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1960ca
    Descripció El rellotge fou desmuntat i restaurat en INDUSTRIAS MANCLÚS on va estar funcionant, de proves, molt de temps.
    Ara es troba desmuntat en magatzems municipals.

    Autors de la documentació

    • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (16-03-1998)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-12-2002
    7 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    Localització Sala del rellotge
    AutorECAT
    Empresa de mantenimentINDUSTRIAS MANCLÚS
    Data de construcció 20-12-2000
    Descripció Ordinador instal·lat en compte del magnífic rellotge mecànic per a la gestió de la mostra o esfera.
    Es va fer una nova mostra o esfera, que inclou publicitat de l'empresa "IND. MANCLUS / VALENCIA", contrària a la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, per tractar-se d'un monument.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 19-11-2024
    17 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SAGUNT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 02-12-2024

    Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0