Maria Josefa (4) - Parròquia de Sant Josep - LA POBLA DE FARNALS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3499)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 103
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat 633
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció Primerament trobem al terç el nom de la campana: "MARIA JOSEFA", i baix el del poble i la data de fundició: "PUEBLA DE FARNALS 1941". Al mig continua amb aquesta inscripció: "SIENDO CURA PA / RROCO D V GAL / MEZ ALEIXANDRE / ALCALDE D E JU / AN SORO TENIENTE / D S ORTIZ BERNES". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Aquestes inscripcions són característiques del moment en que es va fer la campana, ja que els efectes de la Guerra Civil determinaren molt les inscripcions de les noves campanes a partir de 1939.Tant el nom de la campana, com el fet de indicar les inscripcions el nom de les autoritats locals i el nom del pobe es poden relacionar amb la pèrdua de les campanes en 1936. Habitualment eren llançades del del mateix campanar o requisades sense cap inventari ni control, motiu per el qual no retornaren als campanars en acabar el conflicte. Per evitar aquesta situació el nom del poble apareix sempre en les campanes i habitualment acompanyat, com en aquest cas, de les autoritats del lloc.
Anses Anses antropomorfes
Terç (T) (cenefa de cordons)
(cordó)
(07) "MARIA JOSEFA"
(cordó)
(2 cordons)
(07) "PUEBLA DE FARNALS 1941"
Mig (M) (07) "SIENDO CURA PA / RROCO D V GAL / MEZ ALEIXANDRE / ALCALDE D E JU / AN SORO TENIENTE / D S ORTIZ BERNES"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (3 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment era voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que per als repics es tocava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica automàticament, guardant aquests tocs poca relació amb els tradicionals.
Truja Ferro Manclús
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta de la casa fonedora, a més possiblement també algunes parts serien de formigó.
Estat actual La campana es troba instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i en un estat regular. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, sense reproduir els tocs tradicionals ni facilitar els manuals. Vist l'estat d'aquesta instal·lació seria recomanable inciar els treballs de restauració per ser netejada per dins i per fora, reposant la truja de fusta i tornant la campana a la torre per mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos, imitant els tocs tradicionals i permetent els manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall
Intervencions Del joc de campanes encarregat en 1941 tan sols es conserva aquesta campana, la més gran del conjunt. Va ser fosa als tallers de Manuel Roses Vidal, del Grau de València i portada al poble per la seua benedicció i pujada al campanar. La truja, a diferència de les altres, és de la casa Manclús, ja que no va ser substituïda la primitiva de fusta en 1962 per la casa Roses. Quan es mecanitzà el conjunt es va instal·lar la truja de ferro i mecanitzar per part de Manclús.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARTIT, Pau (23-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2014
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF