María Amada (1) - Capella de la Masia de la Barraca - BÉTERA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 14350)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1948ca
Descripció La campana té una sanefa amb motius de tipus vegetal al terç. Al mig trobem la següent inscripció: "MARIA AMADA / PADRINOS: / VICENTE Y PAQUITINA IBORRA MARTINEZ". Aquesta indica el nom de la campana i el dels padrins. També disposa d'una marca de fàbrica, que sembla ser la de Manuel Roses Vidal: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Al mig peu té la següent inscripció: "MASIA DE LA BARRACA - BETERA - 1948". La data de fosa l'hem documentat amb dificultat, però pensem que és l'any 1948. Aquesta inscripció indica el lloc per al que es va fondre la campana, el municipi i la data. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) "MARIA AMADA / PADRINOS: / VICENTE Y PAQUITINA IBORRA MARTINEZ"
(03) (imatge)
(06) (Crucifix)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó)
(00) "MASIA DE LA BARRACA - BETERA - 1948"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la capella amb truja de ferro i cigonyal per voltejar-la. Sembla que fa temps que no es toca.
Mecanismes de toc (09) (cigonyal)
Intervencions Fosa possiblement l'any 1948 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València per a la Masia de la Barraca. La truja sembla ja posterior, possiblement dels anys 60 o 70.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradicional, per aquest motiu es deuria restaurar. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. El bronze es deu netejar per dins i fora, de forma que la campana recupere la sonoritat original.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SÁNCHEZ RAMÓN, Natxo [Documentació fotogràfica de la campana] (11-01-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-02-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF