Per qui toquen les campanes?

Veïns del Barri Vell de Girona s'organitzen per manifestar el seu malestar perquè les campanes de la catedral no toquen de nit

El bisbat admet ara que la decisió es va prendre d'acord amb l'Ajuntament

La Catedral forma part de la silueta de Girona - Autor: LLADÓ, Manel
La Catedral forma part de la silueta de Girona - Autor: LLADÓ, Manel

Veïns del Barri Bell de Girona s'organitzen per manifestar el seu malestar perquè les campanes de la catedral han deixat de tocar de nit des del passat 6 de gener. Des del carrer de la Força, Ballesteries, Isabel la Catòlica o la Pujada de Sant Domènc s'estan plantejant des de fa algunes setmanes deixar constància davant l'Ajuntament i el capitol de la catedral el seu descontentament per una decisió que ni entenen i, a més, consideren desproporcionada. En aquest sentit, l'excaldalde i veí del barri, Joaquim Nadal, també historiador, sintetitza l'opinó d'aquests defensant la tradició i criticant l'opacitat amb la qual s'ha fet aquesta acció sense “ni consultar als veïns”.

La majoria d'hotels de la zona diu que no han rebut queixes

Les campanes de la catedral no toquen, tret de celebracions religioses segons l'acord, de les dotze de la nit fins a 2/4 de set del matí, arran de la denúncia que va fer la direcció l'Hotel Històric a l'Ajuntament, el qual va aplicar l'ordenança reguladora de soroll. Des del bisbat es va admetre ahir que, finalment, la decisió es va prendre després d'una negociació entre les parts, ara fa uns sis mesos. Fonts del bisbat van admetre que en un primer moment es va optar per deixar sense tocar els quarts, però aquest acció no va fer enrere la denunciant. És més, el bisbat es va arribar a plantejar anar per la via judicial, però finalment es va optar per no fer-ho en donar-se precisament un acord entre les parts.

Visions contraposades

Els veïns del barri estan acostumats al so de les campanes, i, pel que fa als hotels i pensions, les opinions varien i alguns admeten que han rebut alguna queixa dels clients. Hotels com el Llegendes, si bé aquest més afectat per les campanes de Sant Fèlix, o el Bellavista, per exemple, destaquen no han tingut queixes i creuen que el so de les campanes no els ha afectat. En canvi des de la Pensió Bellmirall s'admet que les campanes sí que tenen algun tipus afectació, si bé mai els ha passat pel cap emprendre cap acció en aquest sentit. Magda Puigdemont, membre del personal d'aquesta cèntrica pensió, explica els comentaris a les planes de reserves en línia són determinants a l'hora que el client es faci una idea sobre si reservar o no: “Nosaltres sí que hem tingut alguna queixa pel so de les campanes i, fins i tot comentaris en aquest sentit a les planes de reserves, i comprenc la direcció de l'Hotel Històric”, explica, afegint , però, que “en canvi altres clients que hem tingut s'han mostrat encantats de poder estar en un lloc com el nostre barri i poder escoltar les campanes”.

L'excaldessa de Girona, Anna Pagans, que va viure molts anys a la zona, diu que les campanes no la van molestar mai perquè era un “so que t'hi acostumes”. Amb tot, Pagans no veu malament que durant aquest període no toquin.. Joan Pluma, exdirector general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generaltiat, i també veí, si bé valoa que la solució pot ser bona, creu que s'havien de mantenir: “Es com si a la Gran Via per no molestar aturem el trànsit de cotxes.”. Les visions, de fet, són contraposades, perquè mentre que algunes resten importància, o no ho veuen com un fet dramàtic, altres com Josep Maria Masferrer que viu a la Pujada de la Catedral, lamenta que s'hagi estroncat una tradició històrica. Per la seva part, el dinamitzador cultura, Guillem Terribas, que també defensa mantenir la tradició, afirma irònicament que “al final algú dirà que l'Onyar fa pudor i l'acabaran per treure. Jo el les trobo a faltar i ara sí que em despert!”

Jo sóc veí del barri i a mi no m'han molestat mai i sempre m'han acompanyat, Joam Pluma, EXDIRECTOR GENERAL D'ARXIUS, BIBLIOTEQUES, I MUSEUS

Jo no sóc partidari de treure el so a la nit. És més hi ha molts establiments que no s'han queixat mai, Joan Ribas, DIRECTOR DE PROSCENIUM

No em sembla malament que a la nit no toquin si bé a mi mai m'han molestat, Anna Pagans, EXALCALDESSA DE GIRONA

Al final ens treuran l'0nyar perquè algú denunciarà que fa pudor. Jo defenso la tradició., Guillem Terribas, LLIBRETER

Un tradició documentada a Girona des del l'any 540

Una de les campanas de la Catedral - Autor: Capítol de la Catedral de Girona
Una de les campanas de la Catedral - Autor: Capítol de la Catedral de Girona

La primera constància documentada del so de les campanes data de l'any 540. Les vuit campanes –una, però, no toca– tenen una doble funció, per un costat el toc civil, que seria l'horari, i el religiós, format per sons bàsics: diàriament tenim l'Àngelus, la missa capitular i, ja el cap de setmana, la vigília del dissabte i la missa solemne, el diumenge. A banda, hi ha tocs amb motiu de festivitats, com ara Sant Narcís, Pascua i temps de flors.

El campaner de la catedral de Girona, Gustau Torras, explica que actualment tot està molt mecanitzat i totalment automatitzat amb un ordinador, des el qual es programa l'esfera del rellotge i el so de les campanes. De les vuit campanes actualment en toquen set. La més coneguda, la grossa, la Beneta, és la que es responsabilitza de les hores, després hi ha la que fa els tocs capitulars o Capituar; l'Assumpta és encarregada dels tocs festius, i la que es va servir diàriament per tocar l'Àngelus rep el nom de Quotidiana. Finalment, la Dominical toca la vigília dels diumenges. N'hi ha una que complementat els quarts que està al capdamunt del campanar, sota l'àngel. Finalment, n'ha una altra que emet el so cap d'interior de la nau i toca els quarts.

JOSEP M. MASFERRER: “No és pas cap soroll, és música”

Josep M. Masferrer
Josep M. Masferrer

Vostè quan fa que viu amb el so de les campanes?

Des fa 64 anys i mai m'han molestat i he dormit molt tranquil. No és pas cap soroll, és música!

Doncs l'hotel Històric no pensa el mateix!

Diu que va divuit anys que es queixa i aquest establiment no té ni quatre dies, a més la propietària no és de Girona sinó de Talaià! És més, a prop d'aquest establiment n'hi ha de molt més antics i mai s'han queixat

No veu bé el que ha fet l'Ajuntament, doncs?

Tot el dia ens diu que fa consultes, com ara pel pla de la Devesa o els plans del Barri Vell, però ara sense encomanar-se a ningú i sense parlar amb els veïns talla d'arrel una tradició històrica.

I ara què?

Fa setmanes que veïns de diversos carrers estem parlant de fer una queixa al capitol i a l'Ajuntament. Ens això estem ara. Volem expressar que estem en contra de deixar sense tocar les campanes.

TRILLAS, Joan
El Punt Avui (04-02-2016)
  • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Punt Avui (2016)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 14-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0