permís per instal·lar un conjunt de campanes en el conjunt bic de l'ermita de santa llúcia de valència


la façana principal i la torre d'espadanya

el gremi de campaners valencians i l'ermita de santa llúcia de valència

el gremi de campaners valencians és una associació dedicada a la conservació, investigació i difusió dels tocs de campanes tradicionals. entre les seues finalitats es troba, també, la investigació de noves formes d'expressió a través de les campanes, per la qual cosa utilitzem un campanomòbil i altres elements per acostar la gent a les campanes. el gremi de campaners valencians fou constituït formalment, com associació cultural, en 1989.


el mur abans de penjar les campanes del carilló


la torre d'espadanya per darrere

el gremi té la seu central i els seus arxius (entre els quals es troben alguns importants, dipositats per la generalitat valenciana) en l'ermita de santa llúcia de valència.

la confraria de santa llúcia és una institució documentada en els seus arxius des de 1377. el terreny per construir l'edifici fou comprat en 1381 i l'ermita fou declarada conjunt històric artístic (boe 18/12/1963).

el carilló del gremi de campaners valencians

el carilló és un instrument musical format amb campanes, acuradament afinades, de manera a poder interpretar melodies. d'acord amb la normativa internacional, un carilló ha de tindre, al menys, 20 campanes, és a dir una octava i mitja, i un teclat manual.

el gremi de campaners valencians ha pogut adquirir un conjunt de vuit campanes, afinades, que poden ser el nucli d'un futur carilló. tenen les següents característiques:


les campanes en la terrassa de l'ermita

notapes
si445 quilos
do#535 quilos
re#521 quilos
mi520 quilos
fa#511 quilos
sol#59 quilos
la#58 quilos
si56 quilos

les campanes en santa llúcia
les campanes en la terrassa de l'ermita

es tracta de campanes de poc pes i dimensions, que anirien ubicades en la frontal de la coberta de l'església, darrere de la torre de espadanya, i que serien difícilment visibles des del carrer. anirien ubicades entre les dues finestres d'eixa frontal, amb sengles esquadres metàl·liques, fixades amb sistema hilti al mur. el toc de les campanes es produeix mitjançant un electromall ubicat dins de cada una de les campanes, i governat per un ordinador.

propòsit del carilló

sabem que, encarregat per la confraria de santa llúcia, titular de l'edifici, està en procés de redacció el projecte de restauració arquitectònic per l'arquitecte salvador vila.

en este projecte anirà ubicat, en la part posterior de l'edifici, que toca als jardins de l'antic hospital general, un carilló de concert de 36 campanes al menys, de les quals aquestes 8 són un modest inici.

la idea d'ubicar temporalment estes campanes en santa llúcia, i de tocar-les segons el programa explicat després és la d'habituar, poc a poc, els oïts valencians a la sonoritat de campanes afinades i que toquen melodies, novetat en nostres terres amb l'excepció històrica del carilló de la seu de xàtiva, ara en desús, i de l'actual carilló de sant pasqual de vila-real.

programa de tocs

amb vuit campanes es poden tocar melodies senzilles completes. es tracta d'un instrument força limitat, i sobre tot si va a sonar, degut al nombre de campanes i a la immediata restauració, de manera automàtica. es proposen, per tant, una sèrie de melodies, d'una curta durada (uns 15 ") que marcaran el pas de les hores de la jornada, sense que es senyalen aquestes (ni quarts ni hores).

horatoc
8 horesàngelus
9 horesmelodia (15 ")
10 horestoc de missa (15") i melodia (15 ")
11 horesmelodia (15 ")
12 horesàngelus i melodia (15 ")
13 horesmelodia (15 ")
14 horesmelodia (15 ")
15 horesmelodia (15 ")
16 horesmelodia (15 ")
17 horesmelodia (15 ")
18 horesmelodia (15 ")
19 horestoc de missa (15") i melodia (15 ") (*)
20 horesàngelus i melodia (15 ")
21 horesànimes
(*) el toc de missa vespertí sols en hivern

les melodies seran de caire religiós i tradicional, i es canviaran regularment, reservant les de les 10 i 19 hores (associades a misses) als goigs de santa llúcia.

data d'inauguració - 12 de desembre

les obres d'instal·lació de les campanes i dels cables elèctrics duraran un dia, i no caldrà bastides ni altres elements auxiliars per a la construcció, degut a l'escàs pes de les peces.

està previst inaugurar el carilló, si es compta amb els permisos pertinents, per al 12 de desembre, vespra de santa llúcia, i anunci de la festa amb la tradicional "tabalà", que reuneix a més d'un centenar de dolçainers i tabaleters.

GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS
valència - 25 de setembre de 2000
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • PACCARD (ANNECY): Inventari de campanes
 • Carillons: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (2000)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-08-2020
  Convertir a PDF