Inventari de Campanes

Santa Creu de Rodes - EL PORT DE LA SELVA (CATALUNYA)

(Referència: 8721)


Descripció Les primeres notícies que es tenen de l’església de Santa Creu són del 974, quan aquesta apareix esmentada a un butlla del papa Benet VI, com un dels béns del monestir de Sant Pere de Rodes, ja que tota la població estava sota el domini i el servei del monestir.
Malgrat això, es té coneixement que l’església va esdevenir parroquial i, en el moment de màxim apogeu, hi van arribar a haver tres sacerdots. “Pel que fa a la seva datació, aquesta és motiu de controvèrsia, tot i que hom pensa que l'església primitiva, preromànica, pugi ser del segle X o anterior” (...), ja que de la construcció destaquen l’ús de l’opus spicatum, els arcs de ferradura de les finestres originals i l’absis carrat propi de les esglésies visigòtiques. Sobre el creuer s'hi aixeca una torre rematada amb una espadanya de dos ulls d'època posterior.
Tot i que el 1330 va ser assolada per corsaris, Santa Creu, entre els segles XII i XIV, va viure un temps de prosperitat i va arribar a acollir 250 habitants. Tot això va ser possible gràcies, d’una banda, a la prosperitat dels cultius i, de l’altra, per l’afluència dels peregrins que anaven al monestir. La gent del poble es dedicava bàsicament al conreu de les vinyes i els olivars, a la producció artesana derivada de les necessitats del monestir i al comerç de tots aquests productes. El 1517 l’església parroquial s’anomena per primer cop Santa Helena (personatge lligat a la Llegenda de la Creu), probablement perquè el segle xv fou el moment de màxima esplendor en la celebració dels jubileus. A la zona de Sant Pere de Rodes la festa del jubileu estava lligada a la festa de la Santa Creu. A partir de mitjans del segle XV Santa Creu va entrar en una situació de declivi i/o decadència a causa de les males collites provocades per les epidèmies, les guerres i els saquejos, cosa que va provocar l’abandonament del poble. ARBAR.CAT (24-09-2016)

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorTítolData
ACNEncuentran restos de los moldes de las campanas de la iglesia de Santa Creu de Rodes2016
2 Fotos
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-09-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • EL PORT DE LA SELVA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 12-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0