Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats dels Ibarsos - SIERRA ENGARCERÁN (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 8517)


Data de construcció 1985ca
Descripció L'església té una senzilla espadanya, situada sobre la façana principal de l'edifici. Aquesta té un arc de mig punt amb unes motllures a l'inici de l'arc i una creu rematant el conjunt.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya està en bon estat de conservació, pintada al igual que la resta de l'ermita. La campana té una truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació de la campana no és la més convenient per a la seua conservació.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1985.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig manual de la campana.
Intervencions L'església va ser construïda entorn de l'any 1985. La campana va ser fosa a ser fosa en aquest any als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a expenses d'unes veïnes. La mateixa foneria la va dotar amb truja de ferro i mecanitzar.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de l'espadanya i netejar-la per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat i canviar els actuals mecanismes de toc per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxes] (11-03-2016)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-09-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaEmpar (1)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)19854037

 • SIERRA ENGARCERÁN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-01-2020
  Convertir a PDF