Empar (1) - Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats dels Ibarsos - SIERRA ENGARCERÁN - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 14824)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1985
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç: "ME LLAMO AMPARO (...)". Aquesta té el nom de la campana i el motor impereix vore la resta de la inscripció. Seguidament trobem al mig la marca de fábrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té la següent inscripció: "REGALO DE AMPARO (...) / Y SIMONA MARTIN / PARROQUIA DE IBARSOS / AÑO 1.985". Aquesta indica el nom de les donants, del lloc i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"ME LLAMO AMPARO (...)"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(02) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "REGALO DE AMPARO (...) / Y SIMONA MARTIN / PARROQUIA DE IBARSOS / AÑO 1.985"
Mig peu (MP) (3 cordones)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat actual Està ubicada a l'espadanya de l'església. Té una truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat, peró no reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació de la campana no és la més convenient per a la seua conservació.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1985 per a la nova església parroquial, construïda per haver-se quedat xicoteta l'ermita. Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a expenses d'unes veïnes. La mateixa foneria la va dotar amb truja de ferro i mecanitzar.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de l'espadanya i netejar-la per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat i canviar els actuals mecanismes de toc per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (11-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-05-2020
  Convertir a PDF