Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - BARBERÀ DE LA CONCA (CATALUNYA)

(Referència: 7294)


Alçada del campanar 37.56
Descripció Altitud: 476 metres.
Església barroca per fora i neoclàssica a l'interior aixecada entre el 1792 i el 1796. Consta de tres naus, la central de quatre trams, un amb el cor i un altre que és el transsepte; està coberta amb voltes d'arestes destacades damunt de tres arcs torals de mig punt; la capçalera és recta mentre que el presbiteri pren forma poligonal de cinc costats amb les raconeres apetxinades; queda cobert per una gran petxina de quart d'esfera; en el creuer s'hi aixeca una cúpula semiesfèrica rebaixada sobre petxines; està ricament decorada amb pintures i baixos relleus. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta.
El frontis té paraments de paredat amb un arrebossat pintat de blanc, avui (2001) en un cert mal estat; quatre pilastres toscanes el recorren de dalt a baix dividint-lo en tres sectors que es corresponen amb les naus. Té una portalada barroca amb un portal en arc de mig punt amb l'intradós acanalat sobre impostes; flanquegen el portal dues columnes toscanes estriades exemptes i sobre pedestals adossats al mur; sostenen un entaulament truncat que constitueix com un segon capitell; la cornisa es corba al centre deixant un timpà semicircular decorat amb uns relleus inspirats en el romànic amb la Mare de Déu i el Nen dins d'una màndorla (orla en forma d'ametlla); dos àngels flanquegen Maria tot sostenint-la; uns pinacles s'aixequen damunt les columnes; més enlaire hi ha una rosassa motllurada amb una creu en baix relleu al damunt i amb decoració rococó en baix relleu a l'entorn. Està coronat per una cornisa convexa al centre i còncava als laterals ornada per tres pinacles als punts extrems. Part dels murs del temple s’aixecaren amb pedres aprofitades de l’antic castell.
Dimensions: 28'10 x 6'78 x 11'69 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 16'88 metres i la cúpula rebaixada puja fins als 13'76; el transsepte en fa 16'88 x 6'60 x 11'69.
Arquitectes: mestre Pomés pel que fa a les naus, mestre Fra Francesc Tomàs de Montblanc pel que fa a la façana i al campanar.
Guarda una bonica i antiga pica baptismal d'alabastre amb vetes rogenques amb un peu estrangulat, i un alt canelobre d'igual material. A la reduïda capella del Santíssim hi ha unes pintures murals de Joan Foguet Sants del 1964 i unes altres del 1986 de mossèn Josep Maria Torrell, rector de Vallmoll, autor igualment d'un ambó de talla amb relleus situat a l'altar major i d'altres requadres amb relleus ubicats a una capella lateral quadrada coberta per una petita cúpula sobre petxines.
Campanar barroc tardà. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'60 x 5'40 m); el segon octagonal està dividit en dos cossos per motllures en el superior dels quals s'hi ubica la cel·la; unes pilastres decoren els vuit caires; al capdamunt hi ha un terrat amb balustrada unida amb uns modestos apuntalaments als caires a la torrella superior; aquesta és un robust cos vuitavat obert per finestres d'arc de mig punt a cares alternes i també amb pilastres als caires i pinacles als angles de la cornisa i coronada amb una teulada piramidal de rajola fosca i un pinacle de pedra blanca al cim. La cel·la té finestres d'arc de mig punt a cada cara alternant les cegues i les obertes. Els seus murs són de paredat, arrebossats i pintats d'un to groguenc. Una escala típica catalana sobre voltes i arrapada als murs permet accedir primer al cor i segueix fins a la cel·la; des d'ella fins al terrat l'escala és de cargol de pedra picada.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 37'56 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12634
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-09-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  NOVA CONCAObertes les inscripcions presencials de la Cronopinacles-Pujada al Campanar de Santa Maria2016
  11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-10-2015


 • BARBERÀ DE LA CONCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF