Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - DARNIUS (CATALUNYA)

(Referència: 6345)


Descripció Altitud: 193 metres.
Església romànica de finals del segle XIII. Consta d'una nau coberta amb una volta de maçoneria de perfil apuntat sobre un arc toral; fou sobrealçada amb un pis fortificat i finestres rectangulars als costats protegides amb reixes i amb un matacà; exteriorment és visible l'obra antiga i la que es va fer per sobrealçar i fortificar el temple gràcies a la motllura superior sota l'antiga cornisa i als murs arrebossats de l'estructura superior. La capçalera hi té un absis semicircular romànic amb una cornisa formada per filades successives de teules; també fou sobrealçat com es pot veure perquè, tot ell, com la resta dels murs primitius, mostra grans carreus de granit gris picats un pèl grosserament i disposats en filades regulars; en canvi la part nova és de paredat; a tots els murs i a l'absis hi figura un sòcol de 90 centímetres d'alçada i 9 de gruix. El portal romànic obert al mur de migdia és rectangular amb llinda recoberta de dues arquivoltes dovellades d'arc de mig punt que deixen el timpà decorat amb relleus que representen el Crismó al centre envoltat per un sol i uns estels de vuit puntes per banda.
Campanar de base romànica completat en els segles XVII i XVIII. Té planta rectangular (4'70 x 5'20 m) i està coronat per una minsa cornisa i una filera de merlets esglaonats; queda cobert per una teulada baixa de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana. Damunt les finestres hi figura una motllura sobre de la qual apareixen unes gàrgoles als angles. Els seus murs són de carreus més ben picats que els del temple. Hi puja per l'interior una escala de pedra picada que va de paret a paret i que dóna accés a la cel·la.
Situació: damunt els peus del temple fent angle al sud-oest del mur de migdia.
Alçada: 21'62 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19482
Estat actual En 2015 han posat una espècie de reixat, de modern disseny, per fora de les finestres, segurament per evitar l'entrada d'aus tot i permetent el toc de les campanes.
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-03-2011)
 • 15 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 01-08-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMaria Anna (1)BARBERÍ (OLOT)19624140
  Cel·la de campanesCarme, campana dels Quarts (2)PUIG, ESTEVE (GIRONA)19204760
  Cel·la de campanesCampana de les Hores (3)172664152

 • DARNIUS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-04-2020
  Convertir a PDF