Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni Abat - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1740)


Data de construcció Segle XVIII (entre 1702-1773)
Descripció La torre es troba situada junt a la Capella de la Comunió, és de planta quadrada i tres cossos amb abundant decoració. El primer es pot dividir en dos trams de similar factura amb pilastres als cantons, estant junt al segon la caseta del Rellotge. Entre aquest i el segon cos trobem una cornisa, sobre la que s'alça el nivell de les campanes. Aquest compta amb quatre finestres i quatre pilastres per cada al exterior, amb basament i cornisa. El tercer cos compta amb dos trams, delimitant el seu perímetre amb una balustrada. Els dos compten amb pilastres, el primer a més amb arcs en diagonal i el segon amb aletons. Remata la torre un cupulí amb creu i la veleta amb l'efigie de Sant Antoni Abat.

El seu interior compta amb una escala "a la castellana" que recorre el perímetre de la torre. Compta amb espilleres per iluminar-la. L'escala es torna de caragol baix el nivell de les campanes, continuant per aquesta fins el remat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti La torre compta amb alguns graffittis moderns, destacant alguns realitzats en maig de 1948 amb motiu de una Missió. També hi ha alguns dibuixos.
Al peu del campanar hi ha unes plaques ceràmiques amb la següent inscripció, junt a un escut del poble i la imatge del propi campanar:
Campanar d'Alginet
De tot allò antic i noble,
que em fa sentir i pensar,
no hi ha res en el meu poble
com son airós campanar.
Primera estrofa del poema.
Pepita Greu (Alginet: 1868-1949)
Estat actual La torre està en un regular estat de conservació, amb fragments de pintura exterior caiguts. També hi ha alguns despreniments a la volta de la Sala de les Campanes, causats per la humitat.

Les cinc campanes del segon cos estan mecanitzades amb truja de ferro i les quatre grans amb electromalls. Per un altra banda els dos timbres de les hores estan oxidats i toquen les hores amb electromalls, conservant encara els antics martells. La campana gran ha deixat de voltejar, ja que els eixos es troben en mal estat i perilla la instal·lació. Aquesta, junt a les altres, deuria seri baixada de la torre per ser restaurada. Les campanes tindrien que ser netejades per dins i per fora, reposant les truges de fusta i mecanitzant les campanes amb motors d'impulsos.
Campanes Compta amb dos conjunts de campanes diferenciats. Al primer nivell del remat trobem el Campanó dels Quarts i el de les Hores, que semblen de ferro i fets a meitat del segle XX aproximadament. A la Sala de les Campanes hi ha una Senyalera, nomenada Mariano, i que posiblement seria donada a la parròquia en acabar la Guerra Civil, ja que és de 1906. El joc de campanes està format per quatre: Sant Vicent, Sant Antoni i Mare de Déu del Rosari; foses en 1940 per Manuel Roses Vidal i Sant Josep, refosa en 1993 per Salvador Manclús.
Tocs tradicionals de campanes El terra de la Sala de les Campanes comptava amb uns forats que servien per baixar les cordes i tocar des dels peus de la torre. Amb aquest sistema realitzarien senyals simples i alguns repics. Les campanes eren voltejades des de la Sala a mans.
Tocs actuals de campanes Els tocs actuals es realitzen de forma mecànica, les campanes de les hores amb els electromalls i les litúrgiques a més amb motors.
Intervencions Acabades en 1700 les obres del campanar es va acordar la construcció del present campanar el 21 de setembre, designant dos obrers per dirigir les obres i coordinar la construcció de la torre, en la que va participar la gent del poble. Sembla que aquestes van anar molt lentament i en 1755 encara estaben construïnt la torre amb alguns problemes de financiació. En 1773 va ser acabat, escomençant a lluir els murs.

Suposem que eixe any a més es pujarien les campanes, baixades de la torre vella.
En 1936 les campanes antigues serien destruïdes durant l'incendi del temple parroquial i per tal de suplir el seu lloc encarregaren en 1940 un conjunt de cuatre campanes al fonedor del Grau de València Manuel Roses Vidal. Sembla que poc després van fer el Campanó dels Quarts i el de les Hores, malgrat que les inscripcions no ho indiquen. La casa Roses d'Atzeneta d'Albaida es va encarregar de mecanitzar en 1966 les quatre campanes, substituïnt les truges de fusta per altres de ferro i mecanitzant amb motors d'impulsos les cinc campanes de la Sala, mentre que sols les tres grans comptaven amb martells. La campana dedicada a Sant Josep es va badar en 1993, sent refosa per Salvador Manclús i instal·lada amb la mateixa truja de l'anterior campana.
Notes El campanar barroc es comença a construir per 1702, terminant-se les obres en 1775. L´Església és una obra realitzada entre els anys 1654 i 1699.
Autor
 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-02-2014)
 • Rogle, roda de campanes
  A la Sagristia trobem un rogle i la campaneta d'eixida a missa de moderna factura.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  GREUS SAEZ, JosefinaEl meu campanar1928
  GREUS SAEZ, JosefinaEl campanar d'Alginet1941
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
  INDUSTRIAS MANCLÚSCampanas de Alginet2003
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
  PARRÒQUIA SANT ANTONI ABATBenedicció Restauració de les campanes2016
  33 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 29-11-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de campanesCampaneta de senyals (0)1906259
  sala de campanesSant Vicent Ferrer (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194068182
  sala de campanesSant Antoni Abat (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194082319
  sala de campanesSant Josep (3)MANCLÚS, SALVADOR1993104660
  Sala de les CampanesMare de Déu del Rosari (4)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940117964
  Tercer cosCampanó dels Quarts (A)6077
  terrassaCampanó (B)90422

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Antoni Abat - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  AutorMANCLÚS, SALVADOR
  Descripció La maquinària es troba en una caseta situada junt al campanar, com que ha estat substituïda la seua funció per un ordinador, s'ha tapat amb un plàstic.
  • PALOP DE LEÓN, Lluís Josep [Aportació de fotografies] (14-08-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (27-02-2014)
  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-07-2014
  7 Fotos
  Inventari general de rellotges
 • ALGINET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 59 Visitants: 58 Usuaris: 1 - francesc