Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu d'Aigües Vives de La Barraca d'Aigües Vives - CARCAIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1240)


Data de construcció Mitjans dels segle XX
Descripció La façana principal del temple parroquial està rematat amb una espadanya. Aquesta presenta dos finestres rectangulars, situades al mateix nivell i un senzill remat escalonat que està rematat amb una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana xicoteta està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un cigonyal amb cable per a voltejar-la manualment des de l'interior de l'església i batall pessigat. La gran ocupa l'altra finestra. Està dotada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Té batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té dos campanes. La xicoteta és anepígrafa i possiblement del segle XIX. La major va ser fosa l'any 1946 als tallers dels Roses de Silla i està dedicada a la titular del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Volteig manual amb un cable unit al cigonyal de la campana xicoteta i repic i vol automàtic de la campana gran.
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la instal·lació de la campana i la dotà amb truja de ferro. Entorn d'aquesta data o després la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes Cal conservar la truja de la campana xicoteta i restaurar-la si cal. En cas de mecanització es pot dotar amb motor d'impuls. Per altra banda La instal·lació de la campana gran no afavoreix la seua conservació ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls i l'electromall per un monofàsic.

Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (02-11-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fotografies i actualització de les fitxes] (13-11-2020)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 13-11-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)1800ca259
  EspadanyaMare de Déu d'Aigües Vives (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19465177

 • CARCAIXENT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2020
  Convertir a PDF