Parròquia de la Mare de Déu d'Aigües Vives de La Barraca d'Aigües Vives - CARCAIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referència 17392)

Localització Espadanya
Diàmetre 25
Pes aproximat 9
Any fosa 1800ca
Descripció La campana és anepígrafa i sols presenta tres cordons al mig peu.
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig manual amb un cable unit al cigonyal.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un cigonyal amb cable per a voltejar-la manualment des de l'interior de l'església i batall pessigat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Propostes Cal conservar la truja de la campana i restaurar-la si cal. En cas de mecanització es pot dotar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fotografies i fitxa] (13-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-11-2020
4 Fotos

Mare de Déu d'Aigües Vives (2)

(Referència 3626)

Localització Espadanya
Diàmetre 51
Pes aproximat 77
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1946
Descripció La campana té diversos cordons al terç i quatre flors. Seguidament, al mig, hi ha una creu de calvari, l'escut nacional i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS /SILLA (VALENCIA)". També al mig hi ha una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "NUESTRA / SEÑORA / DE / AGUAS VIVAS". Finalment hi ha una inscripció al mig peu amb el lloc i l'any de fosa: "✱ ✱ LA BARRACA AÑO 1946 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS /SILLA (VALENCIA)"
(06) "NUESTRA / SEÑORA / DE / AGUAS VIVAS"
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ LA BARRACA AÑO 1946 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses Atzeneta
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya, dotada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Té batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la instal·lació de la campana i la dotà amb truja de ferro. Entorn d'aquesta data o després la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fotografies i actualització de la fitxa] (13-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-11-2020
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF