Campana (2) - Parròquia de Sant Esteve de Canyamars - DOSRIUS (CATALUNYA)

(Referència 9906)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorBARBERÍ (OLOT)
Any fosa 1949
Descripció La campana té una curiosa inscripció en llatí. A la part exterior hi figura Santa Caterina, i per sota (00) "SANCTA CATHARINA ORA PRO NOBIS" és a dir SANTA CATERINA PREGUEU PER NOSALTRES.
A la part interior hi figura la marca de fàbrica en monotip "(Campana) / Barberi / Fundidor / OLOT" i baix "CAÑAMÁS XXV SEPTEMBRIS / MCMXLIX" La utilització d'accents en campanes és totalment inhabitual i encara menys amb la utlització de la "V" per la "U", característica de les epigrafies fins al segle XVIII.
Baix hi figura una llarga inscripció que volta la campana en dues línies: "DNVS. FRANCISCVS SEL ET DNA. CATHARINA VILA DE SANFELIV MVNIFICENTIA ME FECERVNT ET ILMVS. DNVS. " /
"GREGORIVS MODREGO ET CASAVS CARMINA DEO CANERE ME FECIT." que hauríen d'haver escrit "DOMINUS FRANCISCUS SEL ET DOMINA CATHARINA VILA DE SANFELIU MUNIFICENTIA ME FECERUNT ET ILUSTRISSIMUS DOMINUS GREGORIUS MODREGO ET CASAUS CARMINA DEO CANERE ME FECIT
El text es pot traduir, lliurement, com EM VA FER LA GENEROSITAT DEL SENYOR FRANCESC SEL I DE LA SENYORA CATERINA VILA DE SANFELIU (MENTRE QUE) L'IL·LUSTRÍSSIM SENYOR GREGORI MODREGO I CASAUS (ARQUEBISBE DE BARCELONA) EM VA FER CANTAR LES LLOANCES DE DÉU. En realitat CARMINA són "les poesies", que traduïm com "les lloances".
Terç (T) (Cordó) /
(garlanda) /
(cordó)
Mig (M) (00) (Bust Santa Caterina)
(06) (Marca de fàbrica monotip) "(Campana) / Barberi / Fundidor / OLOT"
Mig peu (MP) (00) "SANCTA CATHARINA ORA PRO NOBIS"
(06) CAÑAMÁS XXV SEPTEMBRIS / MCMXLIX" /
(cordó) /
"DNVS. FRANCISCVS SEL ET DNA. CATHARINA VILA DE SANFELIV MVNIFICENTIA ME FECERVNT ET ILMVS. DNVS. " /
"GREGORIVS MODREGO ET CASAVS CARMINA DEO CANERE ME FECIT."
Peu (2 cordons)
Truja Jou de ferro
Estat actual La campana ha sigut doblement immobilitzada: hi ha unes esquadres, fixades al mur, que impedeixen que la campana venti. Igualment han disposat l'electromall motoritzat darrere la campana, de manera que encara que estigués solta no podria moure's.
Les tres campanes menors toquen els quarts, cosa que sembla impròpia: hauria de ser una sola, probablement la segona (ja que la petita és massa menor per ser escoltada).
Mecanismes de toc Palanca per ventar-li. Mall motoritzat.
Notes Mesures aproximades

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (31-01-2009)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 20-03-2015
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF