Santa Maria Magdalena (4) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 923)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes aproximat 331
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té diverses flors a l'espatlla. Al terç hi ha una inscripció que combina el llatí i l'espanyol i diu així: "✱ ✱ SANTA MARIA MAGDALENA ORA PRONOBIS AÑO 1924 ✱". La part en llatí es tradueix com a "PREGA PER NOSALTRES" i deriva de les diverses lletanies que es canten en determinades celebracions litúrgiques, a més de ser fórmules molt comunes per implorar la protecció dels sants. Al mig té una creu, un monograma de Maria, un anagrama de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID". També al mig disposa d'una garlanda amb àngels, raÏms i florons. Al mig disposa d'una inscripció amb el nom dels padrins: "✱ SIENDO PADRINOS D. JOSE LLOBELL BERTOMEU Y DNA JOSEFA TERESA PASTOR GARCIA".
Espatlla (H) (flors i penjolls amb flors)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SANTA MARIA MAGDALENA ORA PRONOBIS AÑO 1924 ✱"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (anagrama de Jesús i fragment de garlanda)
(06) (monograma de Maria i fragment de garlanda)
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID"
(garlanda amb àngels, raïms i florons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SIENDO PADRINOS D. JOSE LLOBELL BERTOMEU Y DNA JOSEFA TERESA PASTOR GARCIA"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava d'una corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar i una maça horària exterior per tocar les hores.
Estat anterior L'any 1994 l'estat de conservació era regular. Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil característic dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les anses i la batallera són postisses.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana, així com l'altra del mateix any, és resultat de la refosa d'unes més antigues que es varen fondre pel desagradable so d'aquestes. La despesa de la refosa de les dos campanes es va fer amb donatius dels veïns i descendents del poble que residien a altres localitats. Aquests treballs varen coincidir amb les obres d'elevació del campanar, motiu pel qual es va instal·lar quan finalitzaren les obres d'aquest. Els treballs de fosa de la campana s'efectuaren als tallers de Vicente Domingo Roses Soler a la ciutat de València en 1924.

Als anys 60 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro i en aquesta data, o un poc després, mecanitzaren la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2006 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (09-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-02-2020
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2020
  Convertir a PDF