La Beneta; el Bombo (B) - Catedral de Santa Maria - GIRONA (CATALUNYA)

(Referència 810)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 190
  Altura del bronze 140
  Vora 21
  Pes aproximat 3971
  FonedorSEVER, ANTONI
  Any fosa 1574
  Descripció A pesar del perillós acostament a la campana (ubicada en la part alta de la sala) seria possible documentar-la i verificar unes inscripcions que estan mal transcrites, i que uns autors han anat copiant a altres sense accedir a la peça original. No obstant això, la intensa capa d'excrements que cobreix la campana impedeix no sols la lectura, sinó la verificació de dades a partir de les nombroses (i inútils) fotografies que documenten la totalitat d'uns textos de què només hem pogut endevinar els següents elements.
  En la part superior es pot llegir " ... regnat xps ab + omni malo et tempestate nos def...". La frase completa seria "xps vincit xps regnat xps ab omni malo et tempestate nos defendat" tot i que haurien d'haver escrit "xpistos vincit, xpistos regnat, xpistos ab omni malo et tempestate nos defendat", o sigui CRIST REGNA, CRIST ENS DEFENSI DE TOT MAL I TEMPESTAT. Hi ha quatre relleus: dues vegades la Crucifixió, una Mare de Déu erecta amb Nen i un Sant Miquel.
  Per davall hi ha una altra línia, també en minúscula gòtica, encara que de grandària menor, i molt més incompleta: " ... maria + ora pro nobis + sancte benedicte + ora pro nobis + soli deo hon... ilustrissimo ben ... o de tocco episcopo + gerun ... e capitulum ecc..." que es pot interpretar provisionalment com (SANTA) MARIA PREGA PER NOSALTRES + SANT BENET PREGA PER NOSALTRES + NOMÉS A DÉU HON(OR I GLÒRIA) ... IL·LUSTRÍSSIM BEN(ET?) DE TOCCO BISBE GIRONÍ I EL CAPÍTOL DE LA ESGL(ÉSIA)...
  En el mig hi ha l'acostumada garlanda amb decoració vegetal i corretja a l'extrem de la qual figurarà probablement "ave maria". D'altra banda la presència d'una creu és característica de les campanes amb epigrafia gòtica però del segle XVI (fins i tot hi ha alguna del principi del XVII). Als seus peus hi figura el nom de l'autor o autors, dels que poc hem pogut transcriure: " ... bartholomeus ... cti + a me fac..." BARTOMEU... EM VA FER...
  Anses Les anses tenen una fina decoració vegetal.
  Terç (T) "... regnat xps ab + omni malo et tempestate nos def..." [mg3.5] /
  (00) (Crucifixió) (06) (Crucifixió) (09) (Mare de Déu amb Nen) (11) (Sant Miquel) /
  " ... maria + ora pro nobis + sancte benedicte + ora pro nobis + soli deo hon... ilustrissimo ben ... o de tocco episcopo + gerun ... e capitulum ecc..." [mg1]
  Mig (M) (garlanda amb decoració vegetal i corretja)
  Mig peu (MP) (00) (creu) /
  " ... bartholomeus ... cti + a me fac..." [mg1]
  Prima Sib 3 +10
  Hum Do 3 +22
  Tercera Mib 4 +24
  Octava Do 5 +44
  Tocs tradicionals de campanes La campana s'utilitzava tant per al toc d'hores com per a altres senyals, i fins i tot tocs diaris, festius i de difunts, la qual cosa la converteix en una notable excepció respecte a les altres campanes horàries, i més encara en una torre com aquesta que comptava amb unes deu campanes per als tocs de la catedral.
  Tocs actuals de campanes La campana toca tant les hores com els altres senyals, exclusivament a través de la gran maça externa, de toc únic i lent (que no permet modificació de volum o de ritme)
  Truja Biga de fusta i ferratges originals
  Estat original La campana fou ubicada en la part alta de la sala de campanes, fixa, per tocar les hores. En cert moment, des de fa uns quants segles, es va incloure en els tocs diaris i extraordinaris de la Catedral.
  La utilització de la campana de les hores per als tocs ordinaris és absolutament inusual, sobre tot en un campanar amb tantes campanes, mentre que poques vegades s'utilitza la campana horària per a tocs extraordinaris.
  Estat anterior En 1989 la campana tenia una certa brutícia, pròpia del pas dels segles. En aquell moment era llegible, tot i que la seva ubicació elevada dificultava l'acostament. Es tocava tant per a les hores com per als tocs diaris i extraordinaris de la Catedral (de manera manual).
  Estat actual La campana és, en l'actualitat, i després de les obres de restauració del campanar, una de les campanes amb més brutícia de totes les catedrals de l'Estat Español. Els excrements dels coloms, dipositats especialment en el terç i el mig peu, fan il•legible la seva epigrafia, així com acceleren el procés de degradació del bronze.
  Mecanismes de toc Motor que tira de la maça externa original per gravetat
  Intervencions En els últims temps no s'ha actuat sobre la campana. Fins i tot s'ha mantingut la maça original per al toc de les hores, mogut mitjançant un motor trifàsic. D'aquesta manera s'ha conservat la sonoritat original dels tocs horaris. No obstant això, la utilització d'aquest mecanisme per als altres senyals que la campana ha realitzat des de sempre és un greu error acústic i rítmic, tant perquè no es poden fer altres tocs més ràpids, quant que la sonoritat és diferent si la campana és percudida per dins i per fora.
  Actuacions urgents A molt curt termini ha d'evitar-se que les aus continuen niuant junt i sobre la campana, per a evitar que els seus excrements continuen augmentant el dany en una campana tan valuosa.
  Propostes La campana ha de netejar-se, no sols llevant per mitjans mecànics la capa de brutícia, sinó aplicant un doll suau d'arena humida, tant per dins com per fora de la campana, de manera que no sols quedi neta sinó que pugui recuperar la seva sonoritat original. Aquell moment serà l'adequat per a documentar a fons l'epigrafia, decoracions i imatges de la campana.
  La maça externa ha de seguir tocant exclusivament les hores, mentre que ha de dotar-se al batall (que haurà de ser novament lligat) d'un mecanisme semblant a l'utilitzat en campanes de grandària semblant a les catedrals de Murcia o de Sevilla, i que tira del batall, permetent regular la velocitat i intensitat dels tocs. Aquest mecanisme permet igualment que s'enganxi una soga al seu extrem per a possibles tocs manuals.
  La campana ha de ser accessible en el seu conjunt, modificant la petita tarima auxiliar Instal·lada després de la restauració, que per les seves dimensions i forma es converteix en una espècie de tornaveu. Seria recomanable instal·lar una estructura de relliga o un altre material resistent i al mateix transparent al pas dels sons, que permeti rodejar i contemplar, sense perill, una campana tan bella com aquesta, així com accedir a la seva conservació.
  Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. No obstant hauria d'incoar-se expedient per a declarar la campana, la instal·lació i la maça de toc com Bé Moble d'Interès Cultural.
  Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
  Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (15-07-1989)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (11-06-2004)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 08-12-2016
  62 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-05-2022
  Convertir a PDF