Campana de les hores (b) - Catedral de Santa Maria - GIRONA (CATALUNYA)

(Referència 5766)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització sala de la catedral
  Diàmetre 30
  Pes aproximat 16
  FonedorMARRO, BARTOMEU
  Any fosa 1500ca
  Descripció La capa de pols i brutícia impedeix llegir amb exactitud la inscripció en minúscules gòtiques, on sembla llegir-se " ... fecit ... bartholomeo ... marro... ". Hi ha també un possible escut.
  Terç (T) (Cordó) /
  " ... fecit ... bartholomeo ... marro ... " /
  (cordó) /
  (escut?)
  Mig (M) (Cordó)
  Peu (2 cordons)
  Prima Fa 6 +10
  Hum Fa 5 +06
  Tercera Lab 6 +48
  Octava Fa# 7 +16
  Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores del rellotge, dins de la catedral, durant el dia i la nit.
  Tocs actuals de campanes La campana toca els quarts (mentre que la que feia aquest toc roman en silenci)
  Truja Biga de fusta i ferratges originals
  Estat original La campana s'utilitzava per a tocar les hores del rellotge dins de la catedral, en connexió amb el rellotge mecànic de la torre. Precisament per aquest ús es va conservar durant la guerra civil (mentre que totes les campanes d'ús litúrgic van ser desmuntades i foses).
  Estat actual La campana presenta un perfil ondulat, característic de les campanes de rellotge o de senyals.
  Extrema brutícia - La campana ha sigut dotada d'un enorme electromall per augmentar la sonoritat, que posa al bronze en immediat i greu perill de destrucció.
  Mecanismes de toc Electromall desproporcionat tipus CARESA - Maça original per gravetat extern, desconnectada.
  Intervencions La campana tocava originalment les hores, i ara està connectada per tocar els quarts, mentre que el toc de la campana gran de les hores ressona dintre la catedral.
  Actuacions urgents Ha de paralitzar-se immediatament el toc d'aquesta campana amb l'actual electromall, propi d'una campana deu vegades major.
  S'ha de recordar que aquesta és probablement la campana més antiga de la catedral, i que el seu paper original, durant segles, ha sigut el toc de les hores del rellotge, sense que semblés llavors que "sonava poc".
  Propostes La campana ha de continuar sonant les hores del rellotge, dins de la catedral. Si es considera que "sona poc" (encara que aquest ha sigut el seu paper durant els últims segles) podria ser substituïda per un altre conjunt de campanes majors i actuals. No obstant aquesta seria una actuació poc seriosa i respectuosa amb els valors històrics, culturals i tècnics del conjunt. En aquest cas podria restaurar-se i abaixar-se, junt amb la seua companya, al Museu de la catedral.
  No obstant sembla que el seu paper lògic i el seu valor patrimonial és continuar sonant el pas del temps dins del temple, per la qual cosa cal netejar-la, per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original, i restaurar tot el conjunt de biga de fusta i mecanismes per al toc per que segueixin percudint-la exteriorment i per gravetat, com ha passat en els últims segles.
  Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. No obstant hauria d'incoar-se expedient per a declarar la campana, la instal·lació i la maça de toc com Bé Moble d'Interès Cultural.
  Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
  Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (15-07-1989)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (11-06-2004)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 24-10-2016
  18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-09-2022
  Convertir a PDF