Maria (3) - Parròquia del Sant Àngel - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4983)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 83
Altura del bronze 70
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 331
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem la següent inscripció al terç: "# MARIA # PARROQUIA STº ANGEL VALL DE UXÒ". En ella indica el nom de la campana, la parròquia per a la que va ser fosa i la data. Seguidament, al mig ,està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". A continuació, també al mig, trobem aquesta inscripció: "COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO / DON ANTONIO CAÑETE HEREDIA. SIENDO ALCALDE / DE LA CIUDAD D. ISMAEL LLOPIS ARNAU Y / PARROCO EL RVDº DON PEDRO NAVARRO RUIZ / C. M. SANTISIMO CRISTO CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT CHRISTUS IMPERAT". En ella indica el nom del responsable de la instal·lació de la campana, el del alcalde i el rector. La inscripció llatina es pot traduir com: "CRIST VENC CRIST REGNA CRIST IMPERA". L'origen d'aquestes inscripcions sembla que és es anomenades aclamacions Carolines, utilitzades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# MARIA # PARROQUIA STº ANGEL VALL DE UXÒ"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) "COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO / DON ANTONIO CAÑETE HEREDIA. SIENDO ALCALDE / DE LA CIUDAD D. ISMAEL LLOPIS ARNAU Y / PARROCO EL RVDº DON PEDRO NAVARRO RUIZ / C. M. SANTISIMO CRISTO CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT CHRISTUS IMPERAT"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# MINISTERIO DE LA GOVERNACION DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS #"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Sembla que també es repicava des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta EMERC.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, de perfil semblant a la senyalera. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des dels anys 70 fins la restauració de l'any 2002 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla, junt a altres tres bronces, amb destí a la Parròquia del Sant Àngel Custodi. Després de beneïda va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Entorn a 1970 va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Aquest treball els va fer la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Ermec de Barcelona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 06-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 56 Visitants: 56 Usuaris: 0