Sant Àngel - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

El Cimboriet (0)

(Referència 12769)

Localització Espadanya
Diàmetre 32
Altura del bronze 17
Vora 3
Pes aproximat 19
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940ca
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # JESUS MARIA Y JOSE. #". Es tracta d'una inscripció habitual entre les campanes des del segle XVIII, especialment entre les campanetes de senyals, dedicada a la Sagrada Familia. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble: "# # VALL DE UXO # #". El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # JESUS MARIA Y JOSE. #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # VALL DE UXO # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Senyals des del interior del temple parroquial per avisar als campaners i coordinar els tocs amb els actes litúrgics celebrats al interior del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta original.
Estat original Comptaria amb una ballesta per fer-la sonar des del interior del temple parroquial per mitjà d'una llarga corda.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en l'espadanya que hi ha a la teulada de la nau central del temple parroquial. Està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions Tot i que no compta amb data de fosa, suposem que va ser fabricada en l'any 1940, quan es va adquirir un nou conjunt de campanes fos per la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Va ser fosa amb destí a l'espadanya on es troba actualment. Durant la primera dècada del segle XXI va ser mecanitzada amb motor d'impulsos i canviats els rodaments.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-10-2015
15 Fotos

Sagrada Familia (1)

(Referència 4981)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 56
Vora 6
Pes aproximat 159
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana compta, en primer lloc, amb la següent inscripció al terç: "# VALL DE UXO # PARROQUIA DE Sto ANGEL". El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En aquest cas, especifica a més el nom de la parròquia receptora de la nova campana. Al mig trobem la aquesta inscripció: "JUNTA RESTAURADORA PRESIDENTE RVDO. / D. PEDRO NAVARRO C. M. VOCALES D. ISMAEL / LLOPIS ARNAU - D. VICENTE REBOLLAR LLORENS - / D. RICARDO PORTALES BEL - D. SALVADOR CERDELLS MESTRE - D. TELESFORO GIL ARAGONÉS - D. JUAN PORCAR ARNAU Y D. JOSE M. GARCIA DE LA ROSA. / HUJUS ALMAE ECLESIAE FIDELIBUS SUFRAGRAGANTIBUS / INSTAURATUR . MCMXL . AÑO DEL PILAR SAGRADA FAMILIA". En ella indica primerament el nom dels membres de la junta encarregada de la restauració del temple parroquial, que va tindre lloc en acabar la Guerra Civil.

Al mig peu trobem una inscripció al·lusiva a la refosa de la campana: "# REFUNDIDA POR LA COMISION DEL SEGUNDO CENTENARIO". Baix està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE ROSES Hnos. SILLA (VALENCIA)".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# VALL DE UXO # PARROQUIA DE Sto. ANGEL"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "JUNTA RESTAURADORA PRESIDENTE RVDO. / D. PEDRO NAVARRO C. M. VOCALES D. ISMAEL / LLOPIS ARNAU - D. VICENTE REBOLLAR LLORENS - / D. RICARDO PORTALES BEL - D. SALVADOR CERDELLS MESTRE - D. TELESFORO GIL ARAGONÉS - D. JUAN PORCAR ARNAU Y D. JOSE M. GARCIA DE LA ROSA. / HUJUS ALMAE ECLESIAE FIDELIBUS SUFRAGRAGANTIBUS / INSTAURATUR . MCMXL . AÑO DEL PILAR SAGRADA FAMILIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# REFUNDIDA POR LA COMISION DEL SEGUNDO CENTENARIO"
(2 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE ROSES Hnos. SILLA (VALENCIA)"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, de perfil semblant a la senyalera.
Estat anterior Des dels anys 70 fins la restauració de l'any 2002 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall.
Intervencions La campana va ser fosa amb les altres en l'any 1940. Sembla que es va badar i refondre en l'any 1947, ja que al mig peu indica que va ser refosa per la Comissió del Segon Centenari. Aquesta celebració va tindre lloc en l'any 1947 per celebrar els dos-cents anys de la inaguració del temple parroquial. La campana va ser beneïda i pujada posteriorment al campanar.

Entorn a 1970 va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Aquest treball els va fer la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Ermec de Barcelona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2015
19 Fotos

La Tercera (2)

(Referència 4982)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 60
Vora 6
Pes aproximat 207
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1970
Descripció En primer lloc, trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Seguidament està la següent inscripció incisa: "PARROQUIA SANTO ANGEL / VALL DE UXO / SE REFUNDIO SIENDO CURA PARROCO / Rvdo Sr JAIME AGUT MELIA / AÑO 1.970". En ella indica en primer lloc el lloc per al que va ser fosa, seguit pel nom del poble i el rector que estava al front de la parròquia en eixe moment. Per últim indica la data de fosa. Aquestes inscripcions s'afegiren a la campana quan ja estava fosa, per aquest motiu són incises i no en relleu.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(06) "PARROQUIA SANTO ANGEL / VALL DE UXO / SE REFUNDIO SIENDO CURA PARROCO / Rvdo Sr JAIME AGUT MELIA / AÑO 1.970"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat anterior Des dels anys 70 fins la restauració de l'any 2002 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall trifàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d´impulsos - Electromall
Intervencions La campana actual sembla ocupar el lloc d'una més antiga, possiblement fosa en l'any 1940 quan es va fondre el nou conjunt de campanes. La primitiva es badaria entorn a 1970 i seria canviada per l'actual. La nova és una campana típicament industrial de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Quan va ser adquirida per a la parròquia afegiren les inscripcions, sent beneïda i pujada al campanar després. Els treballs de refosa, instal·lació i confecció de la truja de ferro estigueren a càrrec de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Possiblement en eixe any es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Aquests treballs estigueren a càrrec d'Ermec.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2015
11 Fotos

Maria (3)

(Referència 4983)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 70
Vora 7
Pes aproximat 331
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem la següent inscripció al terç: "# MARIA # PARROQUIA STº ANGEL VALL DE UXÒ". En ella indica el nom de la campana, la parròquia per a la que va ser fosa i la data. Seguidament, al mig ,està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". A continuació, també al mig, trobem aquesta inscripció: "COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO / DON ANTONIO CAÑETE HEREDIA. SIENDO ALCALDE / DE LA CIUDAD D. ISMAEL LLOPIS ARNAU Y / PARROCO EL RVDº DON PEDRO NAVARRO RUIZ / C. M. SANTISIMO CRISTO CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT CHRISTUS IMPERAT". En ella indica el nom del responsable de la instal·lació de la campana, el del alcalde i el rector. La inscripció llatina es pot traduir com: "CRIST VENC CRIST REGNA CRIST IMPERA". L'origen d'aquestes inscripcions sembla que és es anomenades aclamacions Carolines, utilitzades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# MARIA # PARROQUIA STº ANGEL VALL DE UXÒ"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) "COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO / DON ANTONIO CAÑETE HEREDIA. SIENDO ALCALDE / DE LA CIUDAD D. ISMAEL LLOPIS ARNAU Y / PARROCO EL RVDº DON PEDRO NAVARRO RUIZ / C. M. SANTISIMO CRISTO CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT CHRISTUS IMPERAT"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# MINISTERIO DE LA GOVERNACION DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS #"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Sembla que també es repicava des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta EMERC.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, de perfil semblant a la senyalera. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des dels anys 70 fins la restauració de l'any 2002 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla, junt a altres tres bronces, amb destí a la Parròquia del Sant Àngel Custodi. Després de beneïda va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Entorn a 1970 va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Aquest treball els va fer la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Ermec de Barcelona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
24 Fotos

Dolors (4)

(Referència 4984)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 82
Vora 8
Pes aproximat 451
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1995
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# PARROQUIA SANTO ANGEL # VALL DE UXO # # DOLORES #". En ella indica en primer lloc la parròquia per a la qual va ser fosa, seguida del nom de la ciutat i la advocació a la qual es dedica la campana. A continuació té aquesta inscripció: "STABAT MATER...IUXTA CRUCEM / ESTA CAMPANA SE COLOCO / EL DIA DE LA BEATIFICACION DE / MOSEN RECAREDO CENTELLES ABAD / 1 DE OCTUBRE DE 1995 / POR INICIATIVA DE LOS CONSEJOS / DE PASTORAL Y ECONOMIA DE LA PARROQUIA / Y CON LA COLABORACION DE LA CAJA RURAL / SAN ISIDRO DE LA CIUDAD". La primera frase, en llatí, es pot traduir com: "ESTABA LA MARE...JUNT A LA CREU". Als punts suspensius falta la paraula "DOLOROSA". Aquesta inscripció prové de la Seqüència Stabat Mater, datada del segle XIII i atribuïda tant al papa Inocenci III com al franciscà Jacopone da Todi. És una meditació del patiment de la Mare de Déu al peu de la creu. La resta de la inscripció té caràcter commemoratiu, indicant que la campana es va fondre per celebrar la beatificació de Mossén Recaredo Centelles, fill del poble i beatificat per Joan Pau II l'any 1995. A més indica les entitats implicades a la fosa de la campana. També al mig disposa de la marca del instal·lador (el fonedor real és Hnos Portilla): "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció: "¡ DEMOS GRACIAS A DIOS !"
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# PARROQUIA SANTO ANGEL # VALL DE UXO #"
(06) "# DOLORES #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de la Mare de Déu)
(06) "STABAT MATER...IUXTA CRUCEM / ESTA CAMPANA SE COLOCO / EL DIA DE LA BEATIFICACION DE / MOSEN RECAREDO CENTELLES ABAD / 1 DE OCTUBRE DE 1995 / POR INICIATIVA DE LOS CONSEJOS / DE PASTORAL Y ECONOMIA DE LA PARROQUIA / Y CON LA COLABORACION DE LA CAJA RURAL / SAN ISIDRO DE LA CIUDAD"
(09) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(03)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "¡ DEMOS GRACIAS A DIOS !"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Tot i que presente la marca de Salvador Manclús, la campana va ser fosa als tallers de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria). Manclús va ser el encarregat d'instal·lar el bronze a la torre. En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Ermec de Barcelona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
11 Fotos

Carilló 1, Sagrada Família - Do#

(Referència 4973)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 27
Altura del bronze 22
Vora 2
Pes aproximat 11
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció En primer lloc compta amb aquesta inscripció, que indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data: "SAGRADA FAMILIA / PARROQUIA SANTO ÁNGEL MMI". Seguidament al mig trobem el nom del donant: "COMISION DE FIESTAS SGDA FAMILIA / Y / STMO CRISTO". Les abreviatures corresponen a les paraules "SAGRADA" i "SANTISIMO". Al mig també indica el nom del instal·lador: "ERMEC". Finalment trobem al mig peu la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana). Al mig també indica el nom del instal·lador: "ERMEC".
Mig (M) (00) "COMISION DE FIESTAS SGDA FAMILIA / Y / STMO CRISTO"
(03) (marca del instal·lador) "ERMEC"
(06) "SAGRADA FAMILIA / PARROQUIA SANTO ÁNGEL MMI"
Mig peu (MP) (cordó)
(09) (marca de fàbrica) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Es toca per mitjà de l'electromall.
Truja Biga de fusta.
Estat actual Es troba ubicada al centre del tercer cos, penjada d'una biga de fusta. Compta amb un electromall monofàsic intern.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic intern.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
6 Fotos

Carilló 2, Beat Recaredo Centelles - SI

(Referència 4974)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 30
Altura del bronze 24
Vora 2
Pes aproximat 16
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció En primer lloc compta amb aquesta inscripció, que indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data: "BEATO RECAREDO CENTELLES / PARROQUIA SANTO ANGEL MMI". Seguidament al mig trobem el nom del donant: "CARMEN PEÑARROJA CENTELLES". Al mig peu està la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana). Finalment al peu indica el nom del instal·lador: "ERMEC".
Mig (M) (00) "CARMEN PEÑARROJA CENTELLES"
(06) "BEATO RECAREDO CENTELLES / PARROQUIA SANTO ANGEL MMI"
Mig peu (MP) (cordó)
(09) (marca de fàbrica) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)
(cordó)
(03) (marca del instal·lador) "ERMEC"
Tocs actuals de campanes Es toca per mitjà de l'electromall.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba ubicada al centre del tercer cos, penjada d'una biga de fusta. Compta amb un electromall monofàsic intern.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic intern.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
4 Fotos

Carilló 3, Santa Marina - La

(Referència 4975)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 32
Altura del bronze 26
Vora 3
Pes aproximat 19
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció En primer lloc compta amb aquesta inscripció, que indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data: "SANTA MARINA / PARROQUIA SANTO ANGEL MMI". Seguidament al mig trobem el nom dels donants: "FAMILIA PEIRATS TUZÓN". Al mig peu està la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana). Finalment al peu indica el nom del instal·lador: "ERMEC".
Mig (M) (00) "FAMILIA PEIRATS TUZÓN"
(06) "SANTA MARINA / PARROQUIA SANTO ÁNGEL MMI"
Mig peu (MP) (cordó)
(03) (marca de fàbrica) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)
(cordó)
(09) "ERMEC".
Tocs actuals de campanes Es toca per mitjà de l'electromall.
Truja Biga de fusta.
Estat actual Es troba ubicada al centre del tercer cos, penjada d'una biga de fusta. Compta amb un electromall monofàsic intern.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic intern.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Forma part d´un carilló de huit campens ubicat en la part alta del campanar. Restaurat i instal•lat per ERMEC de Barcelona en març de 2002

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
5 Fotos

Carilló 4, Vicent - Sol

(Referència 4976)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 34
Altura del bronze 27
Vora 4
Pes aproximat 23
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció En primer lloc compta amb aquesta inscripció, que indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data: "VICENTE / PARROQUIA SANTO ANGEL MMI". Seguidament al mig trobem el nom del donant: "RVDO. D VICENTE BORJA DOSDÁ, CURA - PÁRROCO". Al mig peu està la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana). Finalment al peu indica el nom del instal·lador: "ERMEC".
Mig (M) (00) "VICENTE / PARROQUIA SANTO ANGEL MMI"
(06) "RVDO. D VICENTE BORJA DOSDÁ, CURA - PÁRROCO"
Mig peu (MP) (cordó)
(09) (marca de fàbrica) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)"
(cordó)
Peu (03) (marca del instal·lador) "ERMEC"
Tocs actuals de campanes Es toca per mitjà de l'electromall.
Truja Biga de fusta.
Estat actual Es troba ubicada al centre del tercer cos, penjada d'una biga de fusta. Compta amb un electromall monofàsic intern.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic intern.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
5 Fotos

Carilló 5, El Salvador - Fa#

(Referència 4977)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 37
Altura del bronze 28
Vora 4
Pes aproximat 29
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al mig: "EL SALVADOR / PARROQUIA SANTO ÁNGEL / VALL DE UXÓ / AÑO MMI". En ella indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data. Seguidament trobem la marca del instal·lador: "ERMEC". A continuació figuren el noms dels padrins de la benedicció: "PADRINOS / SALVADOR CANÓS / Y / TERESA PEIRATS". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)".
Mig (M) (00) "EL SALVADOR / PARROQUIA SANTO ÁNGEL / VALL DE UXÓ / AÑO MMI"
(06) "PADRINOS / SALVADOR CANÓS / Y / TERESA PEIRATS"
(09) (marca del instal·lador) "ERMEC"
Mig peu (MP) (cordó)
(03) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)"
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres del tercer cos. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d´impulsos - Electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
8 Fotos

Carilló 6, Mare de Déu del Carme - Fa

(Referència 4978)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 38
Altura del bronze 28
Vora 4
Pes aproximat 32
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al mig: "NTRA SRA DEL CARMEN / PARROQUIA SANTO ÁNGEL / VALL DE UXÓ / AÑO MMI". En ella indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data. Seguidament trobem la marca del instal·lador: "ERMEC". A continuació figuren el noms dels padrins de la benedicció: "PADRINOS / FAMILIA GIL GARGALLO". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)".
Mig (M) (00) "NTRA SRA DEL CARMEN / PARROQUIA SANTO ÁNGEL / VALL DE UXÓ / ANO MMI"
(03) "ERMEC"
(06) "PADRINOS / FAMILIA GIL GARGALLO"
(09) (marca de fàbrica) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(09) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)"
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres del tercer cos. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
8 Fotos

Carilló 7, Sant Àngel Custodi- Mi

(Referència 4979)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 39
Altura del bronze 29
Vora 4
Pes aproximat 34
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al mig: "SANTO ÁNGEL CUSTODIO / PARROQUIA SANTO ÁNGEL / VALL DE UXÓ / AÑO MMI". En ella indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data. Seguidament trobem la marca del instal·lador: "ERMEC". A continuació figuren el noms dels padrins de la benedicció: "PADRINOS / ESTELA, MARIA Y ALFREDO". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica: "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)".
Mig (M) (00) "SANTO ÁNGEL CUSTODIO / PARROQUIA SANTO ÁNGEL / VALL DE UXÓ / AÑO MMI"
(03) (marca del instal·lador) "ERMEC"
(06) "PADRINOS / ESTELA, MARIA Y ALFREDO"
Mig peu (MP) (cordó)
(09) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)"
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres del tercer cos. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
8 Fotos

Carilló 8, Sant Antoni Abad - Re

(Referència 4980)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 42
Altura del bronze 32
Vora 5
Pes aproximat 43
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 2001
Descripció En primer lloc té aquesta inscripció commemorativa al mig: "PADRINOS / ANTONIO SANFELIX / Y / VICENTA FORNER / CON MOTIVO DE LA 1ª MISA DE SU HIJO ANTONIO". Seguidament trobem la marca de fàbrica: "PACCARD ANNECY FRANCE". Seguidament indica el nom de la campana, el lloc per al que va ser fosa i la data: "SAN ANTONIO ABAD / PARROQUIA DEL SANTO / ÁNGEL / AÑO MMI". Finalment indica el nom de l'instal·lador del bronze: "ERMEC".
Mig (M) (00) "PADRINOS / ANTONIO SANFELIX / Y / VICENTA FORNER / CON MOTIVO DE LA 1ª MISA DE SU HIJO ANTONIO"
(03) "PACCARD ANNECY FRANCE"
(06) "SAN ANTONIO ABAD / PARROQUIA DEL SANTO / ÁNGEL / AÑO MMI"
(09) (marca del instal·lador) "ERMEC"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres del tercer cos. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2001 junt a les altres set que conformen el carilló. L'encarregada de fondre-la va ser la foneria francesa de Paccard, mentre que la instal·lació va estar a càrrec d'Ermec. Va quedar ubicada al tercer cos del campanar durant el mes de març de 2002.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Forma part d´un carilló de huit campanes ubicat en la part alta del campanar. Restaurat i instal•lat per ERMEC de Barcelona en març de 2002

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF