Campana (1) - Parròquia de Sant Nicolau de El Grau - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4633)

Localització Espadanya de l'església
Diàmetre (en cm) 38
Altura del bronze 34
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 32
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té diversos cordons al terç, entre els quals disposa d'aquesta inscripció: "ORA PRONOBIS / "GRAO GANDIA 1940". La primera part està en llatí i es tradueix com: "PREGA PER NOSALTRES". És poc habitual que no hi haja davant una advocació religiosa. La segon indica el nom del lloc, el municipi i l'any de fosa.El fet que figure el nom del municipi està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu llatina i al peu està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(cordó)
(06) "ORA PRONOBIS"
(3 cordons)
(06) "GRAO GANDIA 1940"
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Truja Biga de ferro
Estat original Originalment estava situada a una de les finestres de l'espadanya de l'antiga església de Sant Nicolau.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Està situada a una senzilla estructura metàl·lica situada a la part posterior de la creu que corona la façana principal de l'església, fixada amb uns ferratges. La campana té un batall.
Mecanismes de toc Batall
Intervencions Segurament es va baixar de l'espadanya de l'antiga ermita durant la dècada dels anys 50 del segle passat, quan es va clausurar. Amb la construcció del nou temple es va fondre un nou carilló que va suplir les funcions de les dos campanes. Aquesta i altra més menuda quedaren instal·lades a una estructura metàl·lica a la coberta del temple.
Propostes Les propostes d'actuació sobre la campana són complexes. Es podria plantejar substituir la instal·lació actual per una nova truja de fusta i ubicar la campana a una estructura de fusta que no alterara els volums de l'immoble i permetera recuperar la funció de la campana. Aquesta podria situar-se a la coberta del temple. En cas de motorització es podria dotar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (25-02-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de la campana] (05-08-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2021
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 27-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 37 Visitants: 37 Usuaris: 0