Sant Rafael (1) - Parròquia del Santíssim Sacrament - ALMÀSSERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3502)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscrició: "PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA 1941. #". En ella indica que va ser fosa per a la Parròquia del Santíssim Sacrament d'Almàssera i la data de la benedicció de la campana. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig continua amb la següent inscripció: "CONSTRUIDA A EXPENSAS / DEL R. Sr CURA D. RAFAEL / PERIS NABARRO Y APADRI / NADA POR SUS SOBRINITOS / RAFAEL ALCAYDE PERIS Y Ma / ANJELES PASCUAL PERIS". En ella indica el donant de la campana, D. Rafael Peris Navarro i que va ser apadrinada pels seus nebots. Seguidament trobem la marca de fàbrica: "ROSES HERMANOS / VALENCIA". Junt a aquesta i bordejant la imatge de Sant Rafael està aquesta inscripció: "GLORIA AL SANTO ARCANGEL"; i al mig peu finalitza: "# # RAFAEL #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"PARROQUIA DE ALMACERA / SABADO DE GLORIA DE 1941#"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "CONSTRUIDA A EXPENSAS / DEL R. Sr CURA D. RAFAEL / PERIS NABARRO Y APADRI / NADA POR SUS SOBRINITOS / RAFAEL ALCAYDE PERIS Y Ma / ANJELES PASCUAL PERIS".
(06) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / VALENCIA"
(09) "GLORIA AL SANTO ARCANGEL" (imatge de l'Arcángel Sant Rafael amb Tobies)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # RAFAEL #".
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que faria les funcions de campana senyalera, tant per la seua ubicació que permet baixar una corda fins als peus de la torre, com pel cigonyal que serviria per tocar algunes senyals com l'alçar a Déu.
Tocs actuals de campanes No toca
Truja Truja de fusta original, pintada de color verd.
Estat actual Es troba en regular estat, instal·lada a la volta de la Sala de les Campanes, entre dos bigues de fusta. Conserva la truja de fusta original pintada de verd, així com el cigonyal per al seu toc manual. Compta amb abundant brutícia en el bronze, que dificulta la lectura de les inscripcions. La campana deuria ser restaurada per tal de tornar a tocar de nou, conservant en la mesura de les possibilitats la instal·lació actual.
Mecanismes de toc Cigonyal (03)
Intervencions L'any 1941 va ser fosa pels Hnos. Roses, que malgrat indicar la marca de fàbrica que es va fer a València, la foneria ja estava eixe any en Silla. Es va fondre junt a les altres quatre campanes i beneïda el Disapte de Glòria de 1941. Va ser sufragada pel rector D. Rafael Peris Navarro i apadrinada pels seus nebots.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-08-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIX i CONTELLES, Vicent (19-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-02-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2020
  Convertir a PDF