Crist dels Afligits (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DE TÚRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 34)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre 82
Altura del bronze 75
Vora 9
Pes aproximat 319
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)", junt aquest està el nom de la campana: "CRISTO / DE LOS / AFLIGIDOS". Finalment al mig peu indica el nom del poble i la data de fundició: "RIBARROJA 1941". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren.

Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "CRISTO / DE LOS / AFLIGIDOS"
(09) (escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # RIBARROJA 1941 # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Pels ferros conservats per tota l'escala segurament comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Compta a més amb dos peces de ferro atornillades a la creu de la truja per fer de contrapés. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc electromall (09), motor vol continu (03)
Intervencions Aquesta és una de les tres campanes que la casa Hnos. ROSES de Silla va fer l'any 1941, encarregades per suplir a les perdudes en la Guerra Civil. En ser portada al poble la van beneir i pujar al campanar. L'any 1971 la casa Manclús del Grau de València va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, mecanisme per al mig vol i motor d'impulsos. El martell es va trencar posteriorment i ha estat canviat per un electromall, més ràpit que el anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2014
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF