Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DE TÚRIA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Nostra Senyora de l'Assumpció (refosa)

(Referència 35)

Diàmetre (en cm) 108
Altura del bronze 99
Vora 12
Pes aproximat (en quilos) 729
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1971
Terç (T) NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION / AÑO 1971 / 14 DE SEPTIEMBRE FESTIVIDAD DEL / SANTISIMO CRISTO DE LOS AFLIGIDOS / CURA PARROCO RVDO S. D. / VICENTE CARBONELL GALLENT / PADRINO D. ENRIQUE RAMIREZ CANAQUERA / MADRINA DA. AMPARO CAMPOS IBAÑEZ / RIBARROJA DEL TURIA /
COOPERATIVA AGRICOLA SAN ANTONIO CAJA RURAL DE LA COOPERATIVA AGRICOLA SAN ANTONIO /
HERMANDAD DE TRABAJADORES DEL CAMPO - GANADERO / ALABO A DIOS, REUNO AL PUEBLO, CONGREGO AL CLERO, LLORO A LOS DIFUNTOS, AHUYENTO LA PESTE, REALZO LAS FIESTAS (marca de fonedor) FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA
Truja ferro Manclús
Estat actual Badada a finals del 2006 i refosa en 2007 segons José Vicente Calatayud, cronista de Riba-Roja (Nota Marcos B.)
Mecanismes de toc mecanització manclús
Editor de la fitxa MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi
Actualització 10-07-1993
9 Fotos

Campanes actuals

Mare de Déu dels Desemparats (5)

(Referència 7952)

Localització Campanar Dret
Diàmetre (en cm) 112
Pes aproximat (en quilos) 813
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1994
Descripció Al terç trobem primerament l'advocació a la que es dedica la campana: "# # NTRA. SRA. DE LOS DESAMPARADOS #". Al mig continua amb aquesta inscripció: "POR APORTACION DE LOS FIELES DE LA / PARROQUIA EN EL SEGUNDO CENTENARIO DE LA / CONSTRUCCION DEL TEMPLO PARROQUIAL, SIENDO / PARROCO D. JOSE SANCHEZ SEMPERE. / RIBA ROJA DEL TURIA, 15 DE MAYO 1994.". Per tant indica que la campana es va pagar mitjançant la subscripció popular i que aquesta es va fondre per conmemorar el segon centenenari de la construcció de l'actual església. Seguidament trobem el nom del rector, del poble i la data de benedicció, que posiblement va tindre lloc el dia de la Mare de Déu dels Desamparats (II diumenge de Maig). Finalment trobem la marca del instal·lador: "FUNDICION / DE SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA", ja que els fonedors són els Hnos. Portilla de Gajano (Santander).
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # NTRA. SRA. DE LOS DESAMPARADOS #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) (Mare de Déu) "POR APORTACION DE LOS FIELES DE LA / PARROQUIA EN EL SEGUNDO CENTENARIO DE LA / CONSTRUCCION DEL TEMPLO PARROQUIAL, SIENDO / PARROCO D. JOSE SANCHEZ SEMPERE. / RIBA ROJA DEL TURIA, 15 DE MAYO 1994."
(09) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa vegetal)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics. Toca diàriament a la Consagració.
Truja Ferro Manclús
Estat actual La campana està instal·lada a la Sala de les Campanes de la Torre Dreta amb truja de ferro. Compta amb motor d'impulsos i electromall per al seu toc automàtic. El batall està reforçat amb cable de seguretat i lligat. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc Motor vol continu (03), electromall (09)
Intervencions L'any 1994 es va celebrar el segon centenari de la construcció del actual temple parroquial, per celebrar aquest aniversari es va pensar en fer aquesta campana, la més gran del conjunt. Va ser fosa per la casa Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) malgrat que la marca indica Manclús, que realment és qui la va instal·lar al campanar amb truja de ferro i mecanitzar amb motor de vol continu. Abans de pujar-la va estar exposada al temple per la seua benedicció. Posteriorment s'ha instal·lat el electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Diàmetre i pes aproximats

Autors de la documentació

  • JARABÚ CLEMENTE, E. (1995)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (07-02-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2014
15 Fotos

Nativitat del Baptista (1)

(Referència 32)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre (en cm) 55
Altura del bronze 47
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 96
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1952
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Junt aquesta estàn les inscripcions: "NATIVIDAD DEL BAUTISTA / REGALO DE LOS CALVARIOS DEL / SMM CRISTO DE LOS AFLIGIDOS / 1952"; que indica el nom de la campana , el dels donants i l'any que es va encarregar. Aquestes inscripcions són incises, per tant la campana estava feta amb anterioritat a ser encarregada i es van afegir en eixe moment.
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA,27 / VALENCIA"
(06) "NATIVIDAD DEL BAUTISTA / REGALO DE LOS CALVARIOS DEL / SMM CRISTO DE LOS AFLIGIDOS / 1952"
(escut del Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment amb cigonyal, repics manuals des dels peus de la torre amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior Fins la mecanització comptava amb un cigonyal per al seu vol manual, segurament des dels peus del campanar. Comptava a més amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual La campana està instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Compta a més amb el sistema elèctric per al mig vol, encara que desconectat i per tant no s'utilitza. El batall està reforçat amb cable de seguretat i lligat. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc motor vol continu (03)
Intervencions Aquesta campana es va fer en substitució d'una anterior, posiblement fosa en 1941 pels Hermanos Roses de Silla i que en 1952 tenia les anses trencades. Al plantejar una solució es va optar per encarregar una nova, presentat la casa Manclús el presupost de l'actual, que va ser aprovat pels clavaris del Crist i encarregada la campana. Va arribar al poble en agost de 1952 i beneïda el 7 de setembre de matí. El seu cost total, amb cigonyal i truja de ferro, va ser de 5.875 pesetes. En 1971 la mateixa casa fonedora la va mencantzar, substituïnt el cigonyal per un motor de vol continu i instal·lant el sistema per al mig vol.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
  • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2014
19 Fotos

Sant Miquel (2)

(Referència 33)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al terç d'advocació que dona nom a la campana: "# # SAN MIGUEL #". Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)" i finalment al mig peu el nom del poble i data de fundició: "# # # # RIBARROJA. 1941 # # #". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornàren.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # SAN MIGUEL #"
(2 cordons)
(02) (04) (06) (08) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sant Miquel)
(09) (escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # # RIBARROJA. 1941 # # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Pels ferros conservats per tota l'escala segurament comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Compta a més amb dos peces de ferro atornillades a la creu de la truja per fer de contrapés. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos. El martell toca un poc més baix del que deuria.
Mecanismes de toc Electromall (09), motor vol continu (03)
Intervencions Aquesta és una de les tres campanes que la casa Hnos. ROSES de Silla va fer l'any 1941, encarregades per suplir a les perdudes en la Guerra Civil. En ser portada al poble la van beneir i pujar al campanar. L'any 1971 la casa Manclús del Grau de València va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, mecanisme per al mig vol i motor d'impulsos. El martell es va trencar posteriorment i ha estat canviat per un electromall, més ràpit que el anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
  • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-07-2014
21 Fotos

Crist dels Afligits (3)

(Referència 34)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre (en cm) 82
Altura del bronze 75
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 319
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)", junt aquest està el nom de la campana: "CRISTO / DE LOS / AFLIGIDOS". Finalment al mig peu indica el nom del poble i la data de fundició: "RIBARROJA 1941". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren.

Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "CRISTO / DE LOS / AFLIGIDOS"
(09) (escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # RIBARROJA 1941 # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Pels ferros conservats per tota l'escala segurament comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Compta a més amb dos peces de ferro atornillades a la creu de la truja per fer de contrapés. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc electromall (09), motor vol continu (03)
Intervencions Aquesta és una de les tres campanes que la casa Hnos. ROSES de Silla va fer l'any 1941, encarregades per suplir a les perdudes en la Guerra Civil. En ser portada al poble la van beneir i pujar al campanar. L'any 1971 la casa Manclús del Grau de València va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, mecanisme per al mig vol i motor d'impulsos. El martell es va trencar posteriorment i ha estat canviat per un electromall, més ràpit que el anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
  • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2014
17 Fotos

Mare de Déu de l´Assumpció (4)

(Referència 6739)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre (en cm) 108
Pes aproximat (en quilos) 729
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2007
Descripció Al terç trobem primerament l'advocació a la que es dedica la campana: "# NTRA. SRA. DE LA ASUNCION #", que és la titular del temple parroquial. Al mig continua amb aquesta inscripció: "ALABO A DIOS, REUNO AL PUEBLO / CONGREGO AL CLERO, LLORO A LOS DIFUNTOS / AHUYENTO LA PESTE Y REALZO LAS FIESTAS / RIBARROJA DE TURIA / AÑO 2007". La primera part té le seu origen en les denominades "sis expressions santes o adecuades de les campanes", unes inscripcions habituals que destaquen els usos i funcions de les campanes com a element litúrgic. Baix d'aquestes està el nom del poble i la data de fundició. Finalment trobem la marca del instal·lador: "MANCLUS", ja que els fonedors són els Hnos. Portilla de Gajano (Santander)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# NTRA. SRA. DE LA ASUNCION #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Creu)
(06) "ALABO A DIOS, REUNO AL PUEBLO / CONGREGO AL CLERO, LLORO A LOS DIFUNTOS / AHUYENTO LA PESTE Y REALZO LAS FIESTAS / RIBARROJA DE TURIA / AÑO 2007"
(09) (marca del instal·lador) "MANCLUS"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics. Sembla que volteja diàriament al final de la missa.
Truja fusta Manclús nova
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes, i instal·lada amb truja de fusta. Sembla que malgrat el contrapés que porta al capçal de la truja encara li falta un poc. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i dos electromall, sent recomanable que tan sols comptara amb un.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor vol impulsos, (09) electromall
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una anterior, feta en 1971 als tallers de la casa Manclús de València. Tot i que la marca de fàbrica indica MANCLÚS es tracta d'una campana fosa per la casa Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) en l'any 2007 i que va ser instal·lada per Industrias Manclús per substituir a l'anterior que es va trencar en 2006. El cost econòmic va ser de 17.235,64 €. A data de gener de 2008 s´ha pagat 9.692, 82 €. i queda per pagar 7.542,82 €. (Informació del “boletín 1103 bis”, de la Parròquia).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors de la documentació

  • CALATAYUD, José Vicente (05-01-2008)
  • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (22-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2014
30 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0