Aurora (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BELLREGUARD (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3288)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 58
Vora 5
Pes aproximat 159
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Al terç té quatre flors i quatre garlandes. Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal, el monograma de Maria i el nom de la campana: "AURORA". També està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment, al mig peu, trobem la següent inscripció: "✱ ✱ BELLREGUARD 1945 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (monograma de Maria)
(06) "AURORA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ BELLREGUARD 1945 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més té un mig vol que no funciona. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall trifàsic i mig vol(09)
Intervencions Va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), indústria que ja havia fos pocs anys abans una campana per al mateix poble. Es va fondre junt amb altres dos. Va quedar instal·lada amb truja de fusta al nou campanar quan aquest es va finalitzar i posteriorment la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb tres mecanismes per al toc automàtic: un motor de vol continu, un electromall trifàsic i un sistema de mig vol per al toc de difunts.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Sembla que antigament no es repicava i per tant es podria valorar que no es dotara amb un nou electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (07-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2019
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF