Sant Pau (1) - Parròquia de Sant Pere - XÀTIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3163)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes aproximat 72
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció, repartida entre dos cordons: "✱ IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO ✱ / COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA". La inscripció indica el nom de l'edifici com a església perquè l'any 1941 no era encara parròquia (va ser creada com a tal l'any 1953) i a més indica el nom del capellà encarregat del culte a l'església. Al mig té incisa una inscripció amb l'advocació a la que està dedicada: "SAN PABLO". Aquesta es va afegir quan la campana estava ja fosa. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment, al mig peu està aquesta inscripció amb el nom de la ciutat i l'any de fosa: "✱JATIVA AÑO 1941✱".

Les inscripcions són habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. En el cas de les ciutats o llocs amb diverses esglésies, a més es va especificar el nom concret de l'edifici.
Terç (T) (sanefa de triangles decorats)
(cordó)
(inscripció esborrada) "✱ IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO ✱"
(cordó)
"COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb l'Agnus Dei)
(03) (Custòdia)
(06) "SAN PABLO" (incís) (Mare de Déu de Lourdes rodejada d'estreles)
(09) (Marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱JATIVA AÑO 1941✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una corda unida al batall i volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta semblant a l'antiga
Estat anterior Anteriorment a la restauració de 2016 estava en regular estat, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de la instal·lació tradicional que estava en regular estat de conservació. Estava mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta nova, que segueix el perfil de l'antiga. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 1941 junt a l'antiga campana dedicada a Sant Pere als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria la va instal·lar a la sala de les campanes amb truja de fusta. Entorn a l'any 2000 es va mecanitzar, dotant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més es canviaren els rodaments. L'any 2016 es baixada junt a les altres campanes de la torre i traslladada als tallers d'Electorecamp per netejar-la i canviar la truja de fusta (en regular estat de conservació) per altra nova de similars proporcions. La campana va tornar a la torre i es va renovar la mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (06-09-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació als tallers de restauració] (08-06-2016)
 • MONTELL TORMO, Isaac (29-06-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana] (20-07-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2019
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-10-2020
  Convertir a PDF