Parròquia de Sant Pere - (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes desaparegudes

Sant Pere (refosa)

(Referència 3161)

Diàmetre 87
Altura del bronze 74
Vora 9
Pes aproximat 381
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana, documentada abans de refondre-la, disposava de les següent inscripcions al terç: "✱ SAN PEDRO ✱ / IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA". Aquesta indica en primer lloc l'advocació a la que està dedicada. Seguidament apareix l'edifici concret i finalment el rector que estava encarregat de l'Església de Sant Pere quan va ser fosa la campana. Al mig estava la marca de fàbrica al voltant de l'Escut Nacional: "JUAN BTA ROSES FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA PVCIA / VALENCIA". Al mig peu figura el nom del municipi i la data de fosa: "✱ JATIVA 1941 ✱".

Les inscripcions eren habituals per al moment de fosa de la campana. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Com Xàtiva ja disposava de diverses esglésies l'any 1941 es va especificar a les inscripcions que aquesta estava destinada a Sant Pere.
Espatlla (H) (Sanefa amb triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ SAN PEDRO ✱" /
(cordó)
"IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal flanquejada per àngels
(03) (Imatge d'un sant, utilitzada com a Sant Pere)
(06) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "JUAN BTA ROSES FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA PVCIA / VALENCIA"
(09) (Creu coronada i flanquejada per àngels portants)
(02) (04) (08) (10) (Mare de Déu del Pilar flanquejada per àngels)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ JATIVA 1941 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa Sala de les Campanes i repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Estat anterior Fins l'any 2016, quan es va baixar del campanar per refondre-la, estava dotada amb truja de fusta. Ocupava una de les finestres de la Sala de les Campanes i estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 junt a la denominada de "Sant Pau" als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. A les inscripcions indica el nom del coadjutor que estava encarregat de l'església en el moment de la fosa, ja que va deixar de ser parròquia l'any 1902 i no va recuperar el títol fins l'any 1953. L'any 1998 va ser restaurada per Electrorecamp i mecanitzada després. La mateixa empresa va baixar la campana per refondre-la en el 2016, ja que portava dos anys trencada.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (06-09-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana abans de refondre-la i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-05-2018
19 Fotos

Campanes actuals

Campanó (0)

(Referència 327)

Diàmetre 50
Pes aproximat 47
Descripció parentment anepígrafa
Mig (M) (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Hores i mitjes
Tocs actuals de campanes Sense mecanismes per al toc
Truja Bara vertical

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (10-08-1998)
 • MONTELL TORMO, Isaac (29-06-2018)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 30-06-2018
2 Fotos

Sant Pau (1)

(Referència 3163)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes aproximat 72
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció, repartida entre dos cordons: "✱ IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO ✱ / COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA". La inscripció indica el nom de l'edifici com a església perquè l'any 1941 no era encara parròquia (va ser creada com a tal l'any 1953) i a més indica el nom del capellà encarregat del culte a l'església. Al mig té incisa una inscripció amb l'advocació a la que està dedicada: "SAN PABLO". Aquesta es va afegir quan la campana estava ja fosa. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment, al mig peu està aquesta inscripció amb el nom de la ciutat i l'any de fosa: "✱JATIVA AÑO 1941✱".

Les inscripcions són habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. En el cas de les ciutats o llocs amb diverses esglésies, a més es va especificar el nom concret de l'edifici.
Terç (T) (sanefa de triangles decorats)
(cordó)
(inscripció esborrada) "✱ IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO ✱"
(cordó)
"COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb l'Agnus Dei)
(03) (Custòdia)
(06) "SAN PABLO" (incís) (Mare de Déu de Lourdes rodejada d'estreles)
(09) (Marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱JATIVA AÑO 1941✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una corda unida al batall i volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta semblant a l'antiga
Estat anterior Anteriorment a la restauració de 2016 estava en regular estat, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de la instal·lació tradicional que estava en regular estat de conservació. Estava mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta nova, que segueix el perfil de l'antiga. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 1941 junt a l'antiga campana dedicada a Sant Pere als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria la va instal·lar a la sala de les campanes amb truja de fusta. Entorn a l'any 2000 es va mecanitzar, dotant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més es canviaren els rodaments. L'any 2016 es baixada junt a les altres campanes de la torre i traslladada als tallers d'Electorecamp per netejar-la i canviar la truja de fusta (en regular estat de conservació) per altra nova de similars proporcions. La campana va tornar a la torre i es va renovar la mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (06-09-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació als tallers de restauració] (08-06-2016)
 • MONTELL TORMO, Isaac (29-06-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana] (20-07-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2019
13 Fotos

Santa Maria (2)

(Referència 3162)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 59
Vora 6
Pes aproximat 207
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció, repartida entre dos cordons: ""✱ SANTA MARIA ✱ COADJUTOR DE LA IGLESIA DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA / "✱ PADRINOS Y A EXPENSAS DE Don JOSE TUDELA FUSTER Y Dona MARIA ALBERT PINANA". La primera part de la inscripció indica el nom de l'edifici com a església perquè l'any 1941 no era encara parròquia (va ser creada com a tal l'any 1953) i el nom del capellà encarregat del culte a l'església. La segona té el nom dels padrins i donants de la campana. Les lletres "A" del cognom "PINANA" són incises. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA". Finalment, al mig peu està aquesta inscripció amb el nom de la ciutat i l'any de fosa: "JATIVA AÑO 1940".

Les inscripcions són habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet d'indicar el nom del poble es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. En el cas de les ciutats o llocs amb diverses esglésies, a més es va especificar el nom concret de l'edifici.
Terç (T) (Cordó) /
"✱ SANTA MARIA ✱ COADJUTOR DE LA IGLESIA DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA" /
(cordó) /
"✱ PADRINOS Y A EXPENSAS DE Don JOSE TUDELA FUSTER Y Dona MARIA ALBERT PINANA" /
(cordó)
(sanefa amb estreles)
Mig (M) (00) (Creu amb grades flanquejada per àngels)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA"
(06) (Mare de Déu)
(09) (Creu coronada flanquejada per àngels portants)

Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "JATIVA AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una corda unida al batall i volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga amb peces noves
Estat anterior Anteriorment a la restauració de 2016 estava en regular estat, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de la instal·lació tradicional que estava en regular estat de conservació. Estava mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta que té peces antigues i noves. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall i motor d'impuls.
Intervencions Va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria la va instal·lar a la sala de les campanes amb truja de fusta. Entorn a l'any 2000 es va mecanitzar, dotant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més es canviaren els rodaments. L'any 2016 es baixada junt a les altres campanes de la torre i traslladada als tallers d'Electorecamp per netejar-la i canviar la algunes peces de la truja de fusta (en regular estat de conservació) per altres noves de similars proporcions. La campana va tornar a la torre i es va renovar la mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (06-09-2014)
 • MONTELL TORMO, Isaac (29-06-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
17 Fotos

Sant Pere (3)

(Referència 13710)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 87
Pes aproximat 381
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2016
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(06) " ✱ SAN PEDRO APOSTOL ✱ "
(2 cordons)
(garlanda de triangles invertits)
Mig (M) (06) (Sant Pere)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"... Y REFUNDIDA EN EL AÑO DE LA MISERICORDIA 2016 ✱ SIENDO PARROCO..."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Mecanismes de toc (03) (electromall) (03) (motor d'impulsos)
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (29-06-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-11-2020
  Convertir a PDF