Santa Maria (2) - Parròquia de Sant Pere - XÀTIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3162)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 59
Vora 6
Pes aproximat 207
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció, repartida entre dos cordons: ""✱ SANTA MARIA ✱ COADJUTOR DE LA IGLESIA DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA / "✱ PADRINOS Y A EXPENSAS DE Don JOSE TUDELA FUSTER Y Dona MARIA ALBERT PINANA". La primera part de la inscripció indica el nom de l'edifici com a església perquè l'any 1941 no era encara parròquia (va ser creada com a tal l'any 1953) i el nom del capellà encarregat del culte a l'església. La segona té el nom dels padrins i donants de la campana. Les lletres "A" del cognom "PINANA" són incises. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA". Finalment, al mig peu està aquesta inscripció amb el nom de la ciutat i l'any de fosa: "JATIVA AÑO 1940".

Les inscripcions són habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet d'indicar el nom del poble es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. En el cas de les ciutats o llocs amb diverses esglésies, a més es va especificar el nom concret de l'edifici.
Terç (T) (Cordó) /
"✱ SANTA MARIA ✱ COADJUTOR DE LA IGLESIA DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA" /
(cordó) /
"✱ PADRINOS Y A EXPENSAS DE Don JOSE TUDELA FUSTER Y Dona MARIA ALBERT PINANA" /
(cordó)
(sanefa amb estreles)
Mig (M) (00) (Creu amb grades flanquejada per àngels)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA"
(06) (Mare de Déu)
(09) (Creu coronada flanquejada per àngels portants)

Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "JATIVA AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una corda unida al batall i volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga amb peces noves
Estat anterior Anteriorment a la restauració de 2016 estava en regular estat, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de la instal·lació tradicional que estava en regular estat de conservació. Estava mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta que té peces antigues i noves. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall i motor d'impuls.
Intervencions Va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria la va instal·lar a la sala de les campanes amb truja de fusta. Entorn a l'any 2000 es va mecanitzar, dotant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més es canviaren els rodaments. L'any 2016 es baixada junt a les altres campanes de la torre i traslladada als tallers d'Electorecamp per netejar-la i canviar la algunes peces de la truja de fusta (en regular estat de conservació) per altres noves de similars proporcions. La campana va tornar a la torre i es va renovar la mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (06-09-2014)
 • MONTELL TORMO, Isaac (29-06-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF