Campana d'eixida a missa (0) - Parròquia de Sant Jaume - MONCADA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3074)

Localització Terrassa
Diàmetre 27
Pes aproximat 11
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1912
Descripció La campana té al mig la següent inscripció amb les tres persones de la Sagrada Família i la data de fosa: "JESUS MARIA JOSE / ✱ AÑO 1912 ✱". La Sagrada Família es repeteix constantment a les inscripcions de les campanes des del segle XVII, especialment a terres castellanes, i fins i tot alguns fonedors continuen actualment incloent els seus noms a les inscripcions.
Espatlla (H) (sanefa d'estreles)
Terç (T) (4 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge del Sagrat Cor de Jesús) "JESUS MARIA JOSE / ✱ AÑO 1912 ✱"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) (03) (06) (09) (estreles)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts junt amb l'altra campana dels quarts que està ubicada al terrat del campanar.
Tocs actuals de campanes Toca a batallades per senyalar l'inici de les misses resades.
Truja Biga metàl·lica.
Estat anterior L'any 1997 estava situada al tercer cos del campanar. Com que es feia servir per a tocs horaris estava fixa i disposava d'una maça exterior per tocar els quarts, toc que interpretava amb altra campana.
Estat actual La campana està ubicada a la sagristia de l'església parroquial. Penja d'una anella penjada d'una biga de ferro. Té una corda unida al batall per repicar-la.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions Va ser fosa l'any 1912. Les inscripcions no indiquen el nom del seu autor o autors. No obstant els elements decoratius utilitzats, la lletra i la forma de disposar-ho a la superfície de la campana són característics de Jaime Rosas i Vicente Moreno, que varen fondre campanes conjuntament entre els anys 1899 i 1914. Després dels anys 90 del segle XX es va baixar del campanar i ubicar a l'interior del temple parroquial com a campana d'eixida a missa.
Protecció La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local, molt semblant al valencià. La mecanització permet el toc manual i està composta per un motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (29-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-07-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2020
  Convertir a PDF