Campaneta d'eixida a missa - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2800)

Localització Interior del temple parroquial
Diàmetre 24
Pes aproximat 8
Any fosa 1694
Descripció La campana compta amb la següent en llatí al inscripció al terç: "AVE MARIA ANNO I694". Aquesta es pot traduir com: "DÉU EL SALVE MARIA ANY 1694". L'aclamació a la Mare de Déu té origen en l'oració de l'Ave Maria i es corresponen al començament de la mateixa, basat en el passatge de l'Anunciació de l'arcàngel Gabriel a Maria.
Terç (T) (cordó)
"AVE MARIA ANNO I694"
(cordó)
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Marcava l'inici de les misses i altres actes litúrgics sent accionada amb la corda.
Tocs actuals de campanes Conserva les funcions tradicionals.
Truja Fusta Original.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la girola del temple, junt al presbiteri. Es troba ubicada en alt entre dels bigues de ferro i compta amb truja de fusta. Es toca amb una corda unida a una ballesta.
Mecanismes de toc (09) ballesta
Intervencions Ens trobem amb una campaneta fosa en l'any 1694 per un autor desconegut, ja que no va signar la peça. En les diferents reformes del temple va anar canviant d'ubicació fins quedar actualment instal·lada a la Girola.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-03-2015
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2020
  Convertir a PDF