La grossa (4) - Sant Pere Apòstol - CINCTORRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2658)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 118
Altura del bronze 95
Vora 12
Pes aproximat 951
FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
Any fosa 1804
Descripció La campana disposa d'aquesta inscripció en llatí al terç, situada entre dos cordons: "S.TA MARIA S. TE VITE S.TEMARCE ✱ S.TE BARBARA # S.TE CHRISTOPORE ORATE PRO NOBIS ANO 1804". El text al·ludeix a diversos sants i està acompanyat d'una súplica que procedeix de les diverses lletaníes. En valencià seria: "SANTA MARIA, SANT VITO (O VÍCTOR), SANT MARC, SANTA BÀRBERA I SANT CRISTÒFOL PREGUEU PER NOSALTRES ANY 1804". També al terç hi ha una garlanda amb diversos motius i querubins. Al mig té una gran creu de calvari, una custòdia i la marca del fonedor: "+ ANTONIUS / GUILLEM / ME / FECIT". En valencià es tradueix com: "ANTONI GUILLEM EM VA FER". A continuació, trobem una sanefa entre cordons i l'escut de Cinctorres. Al mig peu hi ha quatre cordons i al peu altres dos.
Terç (T) (cordó)
"S.TA MARIA S. TE VITE S.TEMARCE ✱ S.TE BARBARA # S.TE CHRISTOPORE ORATE PRO NOBIS ANO 1804"
(cordó)
(garlanda amb querubins i altres motius)
Mig (M) (00) (custòdia)
(03) (marca del fonedor) "+ ANTONIUS / GUILLEM / ME / FECIT" / (escut de Cinctorres)
(09) (creu de calvari)
(cordó)
(sanefa)
(cordó)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig manual. Tocava els quarts amb una maça horària exterior.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Fusta nova Electrorecamp
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2000 estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local en regular estat de conservació. Els ferratges eren els antics i disposava d'una maça horària per a tocar els quarts i una corda al batall per a repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant tradicional local i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol de impuls i electromall monofàsic
Intervencions Badada en 1999, voltejant a Sant Pere. Va ser soldada per Lachenmeyer en Alemanya i restaurada per ELECTRO-RECAMP en l'any 2000. Va ser netejada per dins i per fora. La truja de fusta antiga es va substituir per una nova, guardant l'antiga a la parròquia, de perfil tradicional local. La campana va ser mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La nota és do i la veu de baix. Fou beneïda el 3 d´octubre de 1804. Restauració finançada per la parròquia i la Generalitat Valenciana (SUBVENCIONS 2000)

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (01-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2021
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF