Mare de Déu de l'Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - GORGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2080)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 82
Vora 11
Pes aproximat 545
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1884
Descripció La campana té a les anses unes decoracions semblants a les antropomorfes. Al terç disposa d'una sanefa amb triangles i aquesta inscripció: "N▲S▲DE▲LA▲ASUNCION▲REFUNDIDA▲ESPENSAS▲DE▲ESTA▲VILLA". Aquesta indica l'advocació de la campana i que va ser pagada a expenses del municipi. Just baix té altra amb la data de fosa: "ANO▲I884▲". La inscripció completa y correctament seria: "NUESTRA▲SEÑORA▲DE▲LA▲ASUNCIÓN▲REFUNDIDA▲EXPENSAS▲DE▲ESTA▲VILLA / AÑO▲I884▲". Al mig té una creu amb pedestal i un monograma de Maria. Finalment disposa d'una inscripció al mig peu amb el nom del fonedor:"ME HIZO VICENTE DOMINGO ROSAS▲".
Espatlla (H) (Anses amb decoracions antropomorfes)
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
"N▲S▲DE▲LA▲ASUNCION▲REFUNDIDA▲ESPENSAS▲DE▲ESTA▲VILLA
(cordó)
(06) "ANO▲I884▲"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (anagrama de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"ME HIZO VICENTE DOMINGO ROSAS▲"
(4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i voltei automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Fins a la dècada dels anys 80 del segle XX va conservar la instal·lació tradicional. D'aquesta, la truja de fusta era un dels elements més valuosos perquè igual que altres localitats properes presentava algunes lleugeres variacions respecte del perfil tradicional valencià.
Estat anterior L'any 1998 es tocava de forma manual i presentava corda al batall per tocar des de baix.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa per Vicente Domingo Rosas l'any 1884 amb altra més xicoteta. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va destruir la instal·lació tradicional amb el canvi de la truja de fusta per altra de ferro. Amb posterioritat a l'any 1998 la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (16-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-03-2021
  Convertir a PDF