Sant Pere (2) - Església de Santa Maria Magdalena de Sagarras Bajas TOLVA / TOLBA (ARAGÓN)

Sant Pere (2) - Església de Santa Maria Magdalena de Sagarras Bajas - TOLVA / TOLBA (ARAGÓN)

(Referencia 18512)

Localización Sala de campanes
Diámetro (en cm) 36
Altura del bronce 25
Borde 3
Peso aproximado (en kilos) 27
Año fundición 1665
Descripción La campana té anses simples, decorades amb unes franges diagonals. Tot seguit, presenta tres cordons en el terç, dividits en un grup de dos i altre solitari. Entre ells disposa d'aquesta inscripció en llatí: "✱ IHS✱SANTE✱PETRE✱ORAPRONOBIS⁑I66S". Correctament caldria haver escrit: "IHS SANCTE PETRE ORA PRO NOBIS (ANNO) 1665". El text té, en primer lloc, el nom de Jesús, com és habitual en algunes campanes des del segle XV. Seguidament, hi ha una invocació a Sant Pere que procedeix de les diverses lletanies. El text acaba amb l'any de fosa. La xifra final està indicada amb la lletra S, que es pot interpretar com un 5. A continuació, té quatre imatges de la Mare de Déu, una creu de calvari i dos cordons amb una sanefa d'estreles entre ells. Finalment, disposa de tres cordons en el mig peu i dos més en el peu.
tercio (T) (2 cordons)
"✱ IHS✱SANTE✱PETRE✱ORAPRONOBIS⁑I66S"
(cordó)
Medio (M) (00) (03) (06) (09) (Mare de Déu)
(cordó)
(sanefa amb estreles)
(cordó)
(06) (creu de calvari)
Medio pie (MP) (3 cordons)
Pie (2 cordons)
Toques tradicionales de campanas Repic manual.
Toques actuales de campanas No es toca.
Yugo Fusta antiga
Estado actual Està penjada d'una biga de fusta i forma molt precària a una de les finestres de la sala de campanes. Conserva la seua instal·lació tradicional amb truja de fusta i falques. Les proporcions de la truja permeten intuir que la campana es repicava, ja que aquesta no permet el seu volteig complet. Té batall lligat i dotat amb un cable per als repics.
Mecanismos de toque Cable al batall.
Intervenciones El braç de la campana és molt més curt que la finestra, per tant, es podria intuir que el bronze es va portar des d'altra ubicació, possiblement alguna localitat de la zona que s'havia despoblat. Entorn de la dècada dels 70 del segle XX es degué de produir el trasllat de la campana i la seua reubicació a la torre.
Propuestas La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg dels segles. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals. És imprescindible evitar el canvi de la truja per una nova de volteig i la seua mecanització amb motor de vol. Igualment, caldria dotar el batall amb cable de seguretat.
Protección Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit.
Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autores de la documentación

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2021)
Editor de la ficha ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 06-01-2022
21 Fotos
  • Ficha reducida (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 27-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 29 Visitants: 28 Usuaris: 1 - francesc