Empar (1) - Ermitori de la Mare de Déu de Gràcia - VILA-REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 18014)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 33
Altura del bronze 30
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 21
FonedorMORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME
Any fosa 1910ca
Descripció La campana té un cordó a l'espatlla. Seguidament, hi ha al terç dos grups de dos cordons. Entre ells disposa d'aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ AMPARO ✱ ANO 1940". Al mig hi ha una creu de calvari, sis estreles i un Sagrat Cor de Jesús. A continuació, al mig peu disposa de tres cordons i quatre flors. Finalment, té dos cordons al terç. Aquests elements són típics de les campanes foses per Jaime Roses i Vicente Moreno. Per aquest motiu creiem que la campana es podria atribuir a ells. Aquests elements també permeten replantejar l'any de fosa de la campana, aspecte que es reforça pel fet que l'any està incís i per tant l'afegiren amb posterioritat a la fosa real de la campana. Sembla més plausible datar-la entorn de 1910, etapa en la qual s'han documentat les campanes de Jaime Roses i Vicente Moreno.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ AMPARO ✱ ANO 1940"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(02) (03) (04) (estrela)
(06) (Sagrat Cor de Jesús)
(07) (09) (10) (estrela)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb una cadena unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro i fusta
Estat original Estava dotada amb truja de fusta i segurament també disposava d'un cigonyal.
Estat actual La campana està instal·lada al segon nivell de l'espadanya amb una truja que combina el ferro del braç amb un capçal peculiar de fusta. Està mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Mecanitzada a mitjans del segle XX amb motor de vol continu. Es va dotar amb truja de ferro i un capçal de fusta.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-07-2021
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 14-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 29 Visitants: 29 Usuaris: 0