Sant Tomàs de Villanueva (4) - Parròquia dels Sants Jaume i Joan Evangelista - MONTAVERNER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1752)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 102
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat 614
Any fosa 1817
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, amb nombroses errades i les "V" invertides: "SAN # TO TOMAS DE # ^ILLANUE^VA # ANO # 1817". Aquesta correctament escrita seria: "SANTO # TOMAS DE VILLANUEVA # AÑO # 1817". En ella indica la data de fosa i la dedicació de la campana, que està baix l'advocació de Sant Tomàs de Villanueva, arquebisbe de València entre 1544 i 1555.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)
"SAN # TO TOMAS DE # ^ILLANUE^VA # ANO # 1817"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall de la campana i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptava fins la mecanització de finals del segle XX amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta possiblement quan es va fondre la campana. Tenia també una llarga corda que des del batall passava pel centre del campanar fins arribar als peus del mateix.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2003 estava en regular estat de conservació, ubicada a la seva finestra de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticament, mecanismes que no imitaven els tocs tradicionals i tampoc la possibilitat de tocar manualment. Per últim la creu estava mal orientada, ja que mirava cap a dins el lloc de cap a fora.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1817 com indiquen les inscripcions. En elles no trobem el nom del fonedor, no obstant aquest deu ser un membre de la família Roses, que vivien a la comarca i comptaven amb fama com a fonedors de campanes. En 1936 es va salvar de la destrucció durant la Guerra Civil segurament pel fet de tocar les hores.

En 1970 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar-li la truja de fusta per altra de ferro, sense arribar a mecanitzar-la. Possiblement es va automatitzar en 1987 quan la casa Manclús del Grau de València va refondre una de les campanes. L'any 2003 va ser baixada del campanar i traslladada als tallers d'Electrorecamp S.L. per procedir a la seua neteja i instal·lació d'una nova truja de fusta de perfil valencià. Finalment va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes i es mecanitzà amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Durant aquesta intervenció a més es canviaren les anses, segurament danyades per altres postisses, així com la batallera.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (28-02-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2015
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF