La Grossa (4) - Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 108
Altura del bronze 85
Vora 8
Pes aproximat 729
FonedorCASES, VICENTE; SOLER CASES, JOSEPH
Any fosa 1821
Descripció Compta amb aquesta simple inscripció al terç: "LA SANTA CRVZ Y LA PVRYSYMA CONCEPCYON". Aquesta correctament escrita seria: "LA SANTA CRUZ Y LA PURISIMA CONCEPCIÓN", indicant per tant les dos advocacions de la campana. Baix d'aquesta trobem l'any de fosa: "AÑO 1821". Al mig té una creu amb pedestal.
Terç (T) (2 cordons) /
"LA SANTA CRVZ Y LA PVRYSYMA CONCEPCYON" /
(2 cordons) /
(03) "AÑO I82I"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la sala de les campanes i repics des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Toca les hores i a més de volteja i repica de forma automàtica. És també tocada de forma manual alguns dies festius.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta així com una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell. Després de la restauració de 1999 va quedar instal·lada amb truja de fusta, motor d'impulsos i electromall. Fins a la segona restauració comptava amb una truja clevillada i prou descompensada en relació amb el pes de la campana. Des de 1999 tenia una truja de fusta CLOCK-O-MATIC en substitució d'aquesta i estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. La truja tenia els mateixos problemes que la resta de campanes de la torre de clavills i falta de pes.
Estat actual Es troba en un bon estat, instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a la sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (9) electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1821 va ser fosa, segurament per trencament de l'anterior, al poble i beneïda el 30 de juny de 1821 junt amb la "Xicoteta", actuant com a padrins el capità retirat Francisco Lluesma i la seua muller Vicenta Cabañés. Els seus autors eren els campaners Vicente Cases i el seu nebot Josep Soler i Cases, cobrant 40 lliures i 20 per aliments com a pagament per les dos campanes.

A mitjans del segle XX la Casa Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. En 1999 va ser restaurada, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Per segona volta va ser restaurada l'any 2011 per ELECTROCAMP S.L. substituint aquesta truja per una altra de fusta de perfil valencià i netejant la campana per dins i fora. Tornà al poble i junt amb la resta del joc de campanes es va beneir la restauració el diumenge 27 de març de 2011. Va ser instal·lada la setmana posterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Só molt greu, defectuosa de fundició. Existeix a l'arxiu parroquial l'acta de benedicció on figuren els seus constructors, Vicente Cases i Joseph Soler Cases (vore fotos).

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-06-1999)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (31-01-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-11-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-03-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-04-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF