L'Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LES COVES DE VINROMÀ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13881)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 116
Altura del bronze 97
Vora 11
Pes aproximat 904
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció La campana compta en primer lloc al mig amb la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Seguidament, també al mig, trobem l'advocació a la qual està dedicada la campana: "NUESTRA SEÑORA / DE LA / ASUNCION". Finalment, al mig peu, trobem una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "CUEVAS DE VINROMA 1942". El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939.
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa vegetal)
(sanefa de cordons)
(cordó)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "NUESTRA SEÑORA / DE LA / ASUNCION"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (7 cordons)
(Querubí) (Querubí) "CUEVAS DE VINROMA 1942" (Querubí)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (4 cordons)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Toc de les Hores. Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca les hores amb repetició.
Truja Ferro Hermanos Portilla
Estat original Comptava amb truja de fusta, confeccionada poc després de fondre la campana. Suposem que a més disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre i una maça exterior per tocar les hores.
Estat actual La campana es troba instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions En l'any 1942 es varen fondre dos campanes noves per a la Parròquia als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Aquesta és la major, dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció, titular del temple parroquial. Després de beneïda, es va pujar al campanar i instal·lar a la finestra que ocupa amb truja de fusta. Als anys 90 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. La mecanització va ser efectuada pels Portilla de Santander.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de la torre i netejar per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-08-2020
  Convertir a PDF